Sud EU proglasio nenadležnost

Plenković poručio Sloveniji: Moramo razgovarati! Hrvatska strana poziva na bilateralno rješenje graničnog spora

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Slovenija je obavezna snositi troškove postupka, što govori dovoljno samo po sebi", rekao je Plenković, pozvavši Sloveniju i da prestane kažnjavati hrvatske državljane za navodna kršenja slovenskih teritorijalnih prav.ZAGREB – Današnja presuda Suda EU da se proglasi nenadležnim za granični spor snažna je poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je o tome potreban zajednički dogovor, rekao je remijer Andrej Plenković nakon objave odluke suda u Luksemburgu.


“Sud poziva obje strane da okončaju međusobni spor koristeći bilo koji način njegovog rješavanja, sukladno međunarodnom pravu”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.


“To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom da bi se pronašlo rješenje za zajedničku granicu”, poručio je premijer.
Naglasio je kako Hrvatska koristi ovu priliku da Ljubljani ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju graničnog pitanja.


“Slovenija je obavezna snositi troškove postupka, što govori dovoljno samo po sebi”, rekao je Plenković, pozvavši Sloveniju i da prestane kažnjavati hrvatske državljane za navodna kršenja slovenskih teritorijalnih prav.


Ponovio je kako su Hrvatska i Slovenija prijateljske i savezničke zemlje, pa slovenskoj javnosti poručio: “Mi smo za dogovor”.Plenković je odbacio tvrdnje slovenskog ministra vanjskih poslova, bivšeg premijera Mire Cerara, koji je kazao da je vrlo zadovoljan što je Sud, iako se proglasio nenadležnim, “jasno izjasnio o tome što misli o arbitražnoj presudi o granici”, odnosno da je poručio da je “arbitražna odluka valjana i da ju obje stane moraju implementirati”.


Plenković je rekao da ta tvrdnja “jednostavno ne stoji” i “nije faktički točna”.


“Niti se Hrvatska poziva na provođenje arbitražnog sporazuma u ovoj presudi, niti Slovenija može samostalno riješiti ovo pitanje. To je ključ, to je bit današnje poruke”, rekao je na konferenciji za medije u Banskim dvorima.


Priopćenje o odluci Suda, koje dvije strane različito tumače, dostupno je na službenim stranicama te institucije.


Sud je, naime, priopćio da nije ovlašten ispitivati pitanje dosega i granica državnih područja Hrvatske i Slovenije jer je u skladu s međunarodnim pravom nadležnost za to pitanje pridržana državama članicama te da je u skladu sa Sporazumom o arbitraži na strankama u postupku da poduzmu mjere potrebne za provedbu arbitražne odluke.


Plenković je istaknuo kako je nakon “neuspjeha” slovenske tužbe pred Sudom EU-a ključno postignuće to što više ne postoji “niti jedno pravno ili sudbeno međunarodno tijelo” na koji se ovo pitanje može poslati bez pristanka Hrvatske.


Naglasio je kako Hrvatska koristi tu priliku da Ljubljani ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju graničnog pitanja “koje objektivno nije daleko”, no koje je zahtjevno jer obje strane za potvrdu dogovora trebaju podršku nacionalnih parlamenata.


Kažnjavanje ribara


Premijer je istaknuo kako se u presudi utvrđuje da arbitražna odluka nije provedena, pa je “na tom tragu” pozvao Sloveniju da “prestane poduzimati jednostrane mjere uz zajedničku granicu koja nije konačno određena”, te posebice na “prestanak neovlaštenog postupanja i kažnjavanja prema hrvatskim ribarima”.


Čim Slovenija to prestane činiti “Hrvatska će odustati od ranije poduzetih reciprocčnih mjera na koje je prisiljena zbog jednostrane odluke i postupanja Slovenije”.Ponovio je kako su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje te kako “osim rezidualnih pitanja nakon raspada bivše SFRJ nikada nisu imale otvorenih pitanja niti sukoba”, pa izrazio vjeru da se nakon današnje odluke suda u Luxembourgu može pristupiti “zajedničkom, mirnom, dobronamjernom i na dijalogu utemeljenom traženju rješenja za utvrđivanje državne granice na kopnu i na moru”.


“Želimo poslati poruku da smo zrele i prijateljske države i narodi, a da problem koji postoji nije tako velikog karaktera da bi trebao sve ove godine opterećivati naše odnose”.


Plenković će se već sutra u Portugalu, na sastanku neformalne skupine Prijatelji kohezije, prvi put nakon objave odluke Suda susresti sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom, no u tjednu u kojem je slovenski čelnik dao ostavku i pozvao na prijevremene izbore.


Spor treba riješiti bilateralno


Odluka Suda EU-a da se proglasi nenadležnim nije iznenadila hrvatske političare koji su pozvali susjede na nastavak bilateralnih pregovora.


“Sada Hrvatska i Slovenija moraju sjesti za stol i bilateralno pokušati riješiti pitanje granice na moru”, rekao je HDZ-ov Miro Kovač, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora.


Smatra da je potrebno sklopiti “sporazum o upravljanju Savudrijskom valom na dobrobit poslovnih subjekata i građana” i kaže Kovač i dodaje da sličan već postoji između Njemačke i Nizozemske.


“U Hrvatskoj postoji volja, a pretpostavljam da će i naše kolege u Sloveniji izaći ususret svojim poslovnim subjektima i građanima”, dodao je.


SDP-ov Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova, kaže da današnja odluka Suda EU-a “potvrđuje ispravnost hrvatske pravne pozicije u kojoj suglasje imaju sve parlamentarne stranke”.


Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009.


“Mi imamo problema s arbitražnom presudom kao pravnim aktom, presudom kompromitiranom u arbitražnom postupku i zato ona za nas ne vrijedi. No, sam njezin sadržaj može biti osnova za početak razgovora između dviju država”, smatra Klisović.


Klisović također kaže da treba prestati “nekonstruktivno nadmudrivanje dviju zemalja u međunarodnim institucijama, medijskom i političkom prostoru”.


Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da je povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka “utjecalo i na konačni ishod arbitraže, koji nije idealan, ali je prihvatljiv za obje strane”.


“Vrijeme je da Hrvatska i Slovenija, kao dvije odgovorne, normalne susjedne zemlje, to riješe”, rekla je Pusić.