Reakcija

Plenković ponovio da su besmislene optužbe iz BiH o naoružavanju radikalnih islamista

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Premijer Andrej Plenković u petak je optužbu iz BiH da su hrvatske obavještajne službe naoružavale radikalne islamiste u toj zemlji ocijenio manipulativnom tezom, insinuacijom i besmislicom, a ocijenio je i da nije bilo potrebe da BiH Hrvatskoj uputi prosvjednu notuZAGREB Premijer Andrej Plenković u petak je optužbu iz BiH da su hrvatske obavještajne službe naoružavale radikalne islamiste u toj zemlji ocijenio manipulativnom tezom, insinuacijom i besmislicom, a ocijenio je i da nije bilo potrebe da BiH Hrvatskoj uputi prosvjednu notu.


Premijer Plenković reagirao je na optužbu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) pokušala vrbovati bosanskohercegovačke državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom da u Hrvatskoj kupe oružje i transportiraju ga u medžlis kod Doboja.


Optužbe plasirane uoči posjeta Neumu


”Stvari treba nazvati svojim imenom, ponavljam – Hrvatska je odgovorna država, članica NATO-a, EU i surađuje u pitanjima borbe protiv terorizma s brojnim međunarodnim forumima. Tu suradnju vode nadležna tijela pri čemu jednu od ključnih uloga ima SOA . Ta agencija surađuje sa službama i drugih, a naročito nama susjednih zemalja. Prema tome, insinuirati i plasirati nekakve manipulativne teze o tome kako bi SOA i hrvatski diplomatski predstavnici u BiH sudjelovali u naoružavanju radikalnih elemenata jednostavno je besmislena” rekao je premijer.
Kazao je i kako smatra da u tom slučaju nije bilo potrebe da BiH Hrvatskoj uputi prosvjednu notu.


Premijer je komentirao i kako je ta optužba bila plasirana uoči njegova posjeta Neumu gdje je sudjelovao na skupu na temu Europski ustav za BiH kazavši da kada ”dođe na teritorij BiH uvijek se nešto ekstra događa”, a dao i je komentar na pitanje novinara ima li to veze i sa skretanjem pažnje s nedavnog četničkog postrojavanja u Višegradu.


”Što se tiče postrojavanja četničkog pokreta od prije nekoliko dana, ja sam ga jučer vrlo jasno osudio. Mislim da je to krajnje neprihvatljivo, da je sve to suprotno onome što bi tri jednakopravna i konstituivna naroda u BiH trebala raditi za funkcionalnost zemlje, suživot, pomirbu i zacjeljivanje rana” rekao je Plenković.


Za Uljanik Vlada još nema brojke na stolu


Na svečanom obilježavanju Dana odvjetnika u Zagrebu Plenković se osvrnuo i na stanje u Uljaniku i na tezu da je doprinos Uljanika hrvatskom gospodarstvu ispod jedan posto, no istaknuo je kako Vlada još nema ”brojke na stolu” za donošenje odluke je li ili nije opravdan nastavak ulaganja u obnovu i funkcioniranje tog brodogradilišta


”Puno je tih brojki u eteru. U ovom trenutku neću kalkulirati o tome. Imamo čitavu dinamiku sastanaka između uprave, strateških partnera i Ministarstva gospodarstva i financija o tome i donijet ćemo odluku kada nedvojbeno do kraja budu utvrđeni činjenični scenariji troškovi jednog i drugog”, rekao je Plenković.


Naglasio je kako nema potrebe komentirati najnovije kaznene prijave ”Živog zida” u slučaju Uljanik.


Plenković je komentirao i nagodbu države s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem kornatske tragedije.


” Želim zahvaliti Državnom odvjetništvu što se angažiralo, što je uspjelo objediniti niz procesa koji su se vodili i doći do dogovora s odvjetnikom gospodina Lučića. Vlada je danas dala svoje mišljenje i suglasnost da se njemu isplati 5,5 milijuna kuna plus renta od 6000 kuna mjesečno. To činimo s punim uvjerenjem da je to dobro i pravično”, rekao je Plenković.