'Stanje nacije'

Plenković podnosi izvješće o radu Vlade: Premijer najavio povećanje plaća svim državnim i javnim službenicima za 6,12 posto

P. N.

Za razliku od njih, mi vođeni domoljubljem gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala. Zemlju samopouzdanih, radišnih, složnih ljudi. Njegujući našu kulturu, tradiciju, vjeru, obiteljske vrijednosti koje su temelj hrvatskog društva", rekao je premijer“Kao Vlada koja rješava brojne probleme svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače, pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece. Da li onima koji se trude pronaći problem i riješiti ga ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu europsku politiku. Za razliku od njih, mi vođeni domoljubljem gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala. Zemlju samopouzdanih, radišnih, složnih ljudi. Njegujući našu kulturu, tradiciju, vjeru, obiteljske vrijednosti koje su temelj hrvatskog društva”, rekao je premijer Andrej Plenković danas u Saboru gdje podnosi godišnje izvješće o radu Vlade. 


Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.


Izvješće, kaže, predstavlja kroz četiri stupa: pravnu sigurnost, konkurentnije gospodarstvo, zaštita obitelji te jača i sigurna Hrvatska u Europi i svijetu, rekao je Plenković.
Plenković je, piše N1, na početku govora rekao da Hrvatska mora ići u korak s naprednim članicama Europske unije. Ponovio je da je tijekom njegova dolaska na vlast društvo bilo polarizirano, a spomenuo je i krizu u Agrokoru.


 -Na inicijativu Vlade Sabor je donio 585 zakona. Štitimo manjinska prava, to smatramo civilizacijskim imperativom, rekao je Plenković i dodao kako se predano radi na ispunjavanju predizbornih obećanja.Premijer Andrej Plenković najavio je povećanje plaća svim državnim i javnim službenicima. Isto je objavljeno i na njegovom službenom twitter profilu.


– Ponudit ćemo povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto. Da bismo to mogli osigurati, odgađamo smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja, najavio je Plenković.Kritizirao je i prethodnu Vladu, koja je, kako kaže, podijelila društvo, nije iskoristila članstvo u Europskoj uniji, smanjila zaposlenost i plaće.


“To je bio uspjeh SDP-ove vlade”, rekao je Plenković, koji je najavio i poboljšavanje stanja u pravosuđu.


Spomenuo je i smanjenje broja blokiranih građana, te debirokratizaciju javne uprave.


– Kad je riječ o gospodarskom rastu, on se ne temelji na zaduženju budućih naraštaja, nego na smanjenju zaduživanja, strukturnim reformama, povećanju ulaganja, boljem rasporedu proračunskih sredstava. BDP kontinuirano raste do 3 posto godišnje, na zdravim temeljima, spomenuo je. To je bolje od stope rasta od 4 posto, uz povećanje javnog duga od 10 posto BDP-a. Što znači da je tadašnji rast bio temeljen na zaduživanju sadašnjih generacija, rekao je Plenković.Povećali izdatke za znanost i obrazovanje za gotovo 3 milijarde kuna, od čega gotovo 2 milijarde kuna za materijalna prava zaposlenika. Kurikularna reforma od ove školske godine uvedena je u sve osnovne i srednje škole. Donijeli smo 40 novih kurikuluma, rekao je Plenković.Nadalje, Plenković je ustvrdio da je “od 2017. u Hrvatsku je privučeno milijarda i 800 milijuna eura izravnih inozemnih ulaganja”. – Unaprijedili smo propise koji uređuju sustav poticanja ulaganja te uvjete za realizaciju velikih strateških projekata, rekao je premijer. 

Kao jedan od ključnih ciljeva programa Vlade naveo je i “osiguravanje trajnog i održivog gospodarskog rasta”.


– Provedbom mjera tri akcijska plana za administrativno rasterećenje gospodarstva otvaramo prostor za administrativno rasterećenje od 2,7 milijarde kuna, istaknuo je Plenković.– Demografskim mjerama uspjeli smo postići pozitivne trendove demografskih kretanja. Tako je u 2018. bilo 417 živorođene djece više nego godinu prije. Od 1. travnja iduće godine, roditeljske naknade za drugih šest mjeseci za zaposlene i samozaposlene povećavat će se na 5600 kuna, ustvrdio je premijer.Kao jedan od velikih uspjeha svoje vlade naveo je i otvaranje radnih mjesta.


– Broj zaposlenih u srpnju dosegnuo je milijun i 578 tisuća. To je najveći broj zaposlenih u Hrvatske od neovisnosti. U svega tri godine stvoreno je 103 tisuća radnih mjesta, rekao je premijer. 


Govoreći o poreznom sustavu, ustvrdio je da je ova Vlada taj sustav pojednostavila i učinila ga stabilnijim i pravednijim. Kroz prva tri kruga porezne reforme, istaknuo je, “porezno smo rasteretili građane i poduzetnike za 6,5 milijardi kuna”, a danas je, napomenuo je, zadnji dan javnog savjetovanja za nova porezna rasterećenja”.


Kao zaslugu svoje Vlade istaknuo je i rezultate u turizmu.


– U tri godine broj noćenja porastao je za 16 posto, broj turističkih dolazaka za 20 posto, a prihodi za posto. Nastavljamo s odličnim rezultatima i očekujemo još jednu rekordnu sezonu. U ovoj godini očekujemo preko milijarde eura investicija u turizmu, rekao je premijer. 


Premijer o makroekonomskim rezultatima


Predsjednik Vlade poručio je i da Hrvatska trenutno ima makroekonomske rezultate kakvi su još nedavno nisu bili zamislivi, dok gospodarski rast, za razliku od ranije, ima zdrave temelje. Kazao je da je gospodarski rast zdrav, te se ne temelji više na zaduživanju, već na smanjenju zaduživanja, poreznom i administrativnom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova.


“Zahvaljujući tome imamo makroekonomske rezultate kakvi još nedavno nisu bili zamislivi”, ustvrdio je.


Kaže da BDP raste na zdravim temeljima, to jest uz istodobno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u za oko tri postotna boda godišnje te kontinuirane suficite na tekućem računu platne bilance.


Podsjetio je da se zbog velikih deficita i javnog duga koji je bio dosegao 85 posto BDP-a, Hrvatska do nedavno nalazila u europskoj proceduri prekomjernog proračunskog manjka i zaduživala se, a kako je Vlada to preokrenula “odgovornim vođenjem javnih financija, provedbom Nacionalnog programa reformi i Programa konvergencije”.


“Temeljita fiskalna konsolidacija omogućila nam je da unatoč isplati državnih jamstava Uljanik Grupi, uglavnom preuzetih od ranijih Vlada, u visini od 4,5 milijardi kuna, uspijevamo smanjivati javni dug”, kazao je Plenković. Rekao je kako je Vladin cilj zadržati brodogradnju, ali na tržišnim načelima.


Naveo je i da je u tri kruga porezne reforme postignu to porezno rasterećenje od ukupno 6,5 milijardi kuna.


Ističe i da postižemo jedno od najbržih smanjenja javnog duga u Europskoj uniji, a koji bi do kraja ove godine trebao pasti na 71,7 posto, a do 2021. i na 65 posto BDP-a.


Bolja krvna slika gospodarstva


Kazao je i da bolja “krvna slika” gospodarstva Hrvatskoj omogućila povoljnija refinanciranja, tako da su kamate na javni dug pale s 12 milijardi na manje od devet milijardi kuna, a smanjene su i kamate na kredite građanima i poduzetnicima, a Vlada očekuje nastavak tog trenda.


Kaže da o povjerenju u ekonomsku stabilnost Hrvatske najbolje govori činjenica da je ove godine u kolovozu prvi put izdan trezorski zapis Ministarstva financija s negativnom kamatnom stopom od -0,05 posto.


Naime, kaže Plenković, dok je hrvatski kreditni rejting dva puta smanjivan između 2012. i 2015., ove su godine dvije od tri najveće svjetske rejting agencije – Fitch i S&P – podigle naš kreditni rejting na razinu investicijskog.


Ističe da je time ostvaren još jedan strateški cilj koji je prošle godine najavio, a kako je i uklonjena važna prepreka za privlačenje stranih ulaganja, koja su ključna za daljnji razvoj Hrvatske i za otvaranje novih radnih mjesta.


Kazao je i da su u Vladi svjesni da neiskorištena i zapuštena državna imovina postaje veliki potencijal koji može pridonijeti revitalizaciji gradova i općina i gospodarskom rastu, kao i otvaranju novih radnih mjesta.


“Stoga nagovještavam intenziviranje rješavanja 2.300 zaprimljenih zahtjeva kojim gradovi i općine traže određene nekretnine radi razvoja svojih projekata visoke financijske vrijednosti”, poručio je Plenković, dodajući da srednjoročni ekonomski potencijal te mjere procjenjuju na pet milijardi kuna.