Premijer u Čakovcu

Plenković: Pitanje vojne nazočnosti u Afganistanu predmet je dogovora

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

„Ta operacija traje. Mi smo tamo promijenili jako veliki broj kontingenata, pokazali smo odgovornost. Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneriČAKOVEC Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih snaga iz Afganistana može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu. 


„Ta operacija traje. Mi smo tamo promijenili jako veliki broj kontingenata, pokazali smo odgovornost. Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.


Jutarnji list u petak je prenio kako bi se Hrvatska mogla početi povlačiti iz misije u Afganistanu. Pozivajući se na izvore u MORH-u list je napisao da se na ministarskom sastanku NATO-a u srijedu i četvrtak na kojemu je bio ministar obrane Damir Krstičević, razgovaralo o budućnosti ove operacije u sklopu mirovnih pregovora koje uz pokroviteljstvo SAD-a vodi afganistanska vlada s talibanima oko okončanja sukoba. Prema Jutarnjem, na tom sastanku je “zaključeno kako je neminovno da članice misije, među kojima je i Hrvatska, idu na smanjivanju broja svojih vojnika”.
„Danas sam razgovarao s potpredsjednikom Vlade Krističevićem koji je bio na sastanku ministara obrane NATO-a. Pitao sam ga je li uopće bilo riječi o tome. Nikakvih riječi o tome nije bilo, tako da ‘o tom, po tom’“, kazao je Plenković, odgovarajući na novinarski upit o povlačenju Hrvatske iz misije.


 Premijer je u Čakovcu bio na uručivanju stipendija učenicima strukovnih zanimanja te ugovora o bespovratnim sredstvima za centre kompetentnosti.