Posjet Ukrajini

Plenković otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom sveučilištu

Hina

Reuters

Reuters

"Veliko mi je zadovoljstvo da sudjelujem na otvaranju Centra za hrvatski jezik i kulturu koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskoga i ukrajinskog jezika", rekao je Plenković Premijer Andrej Plenković otvorio je u srijedu navečer Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka koji će “i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda”.


“Veliko mi je zadovoljstvo da sudjelujem na otvaranju Centra za hrvatski jezik i kulturu koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskoga i ukrajinskog jezika”, rekao je Plenković obraćajući se rektoru i studentima.


Podsjetio je da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra ukrajinistike.
“Na taj način gradimo prijateljstvo, gradimo odnose, jačamo u konačnici i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj i položaj onih Hrvata koji žive u Ukrajini”, istaknuo je premijer.


Najavio je da će se sutra, tijekom posjeta Lavovu na zapadu Ukrajine, sastati s Hrvatima koji žive u tom dijelu zemlje i “još jednom osvijestiti poveznice i snažnu, stoljetnu vezu između dva naroda”.


Prilikom otvaranja Centra za hrvatski jezik i kulturu premijer je darovao stotinjak knjiga kako bi malo oplemenio njihovu biblioteku.


“Veselim se nastavku suradnje i ovim mladim generacijama koje će gajiti hrvatsko-ukrajinske odnose”, rekao je na kraju Plenković.


Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, u četvrtak, hrvatski premijer će boraviti u Lavovu gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i održati predavanje na temu budućnosti Europe. Također je predviđeno, među ostalim, polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.