Premijer na Hrvatskom radiju

Plenković opet kritizirao Milanovića: ‘Nemam pojma što bi on mogao reći na sastanku NATO-a u Madridu’

P. N.

Reuters

Reuters

To se ne radi nekome s kim si u Europskoj uniji. Dakle, mi gradimo Pelješki most i novcima švedskih poreznih obveznika, rekao jePredsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” opet kritizirao predsjednika Republike oko njegovog stava o ulasku Švedske i Finske u NATO. Rekao je da ne zna što će predsjednik Zoran Milanović reći na sastanku NATO-a u Madridu.


Kaže da je Milanovićev stav oko uvjetovanja ulaska Švedske i Finske u NATO rješavanjem statusa Hrvata u BiH neprihvatljiv iz više razloga.


“To se ne radi nekome s kim si u Europskoj uniji. Dakle, mi gradimo Pelješki most i novcima švedskih poreznih obveznika, da budemo sasvim tu jasni. Jednom kad si u Uniji, imaš solidarnost kao glavno načelo i poštuješ se i pomažeš”, rekao je Plenković i dodao da se on “više nego bilo tko na našoj sceni trudi da se popravi položaj Hrvata u BiH”.
Uvjeren je da će Hrvatska 1. siječnja ući i u eurozonu i u Schengen. Nakon osvrtanja na poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske, Plenković je naglasio važnost političke stabilnosti.


“Kad osigurate političku stabilnost, a to je ovo što ja držim jako čvrsto u svojim rukama – to je tih 77 ruku u Saboru, jer bez te stabilnosti nema ničega, ne bi bilo ni eurozone, ni Schengena, ni kreditnog rejtinga, ničega toga ne bi bilo. Ovdje bi vladala neka nestabilnost, ne bi se znalo kud idemo. Doveli smo zemlju u klub onih gdje je biznis s pouzdanima”, rekao je Plenković.


Kaže i da Vladin paket mjera nije učinio da inflacija nestane, ali je ublažio njen efekt.


“Mi želimo sada pomoći našim građanima, pomoći gospodarstvu, smanjiti udar ovoga trenda inflacije, osigurati opskrbu energentima. Mi nismo navikli više na vrijeme ’82., ‘.83. i redukcije, svaki drugi dan, par nepar, red za kavu, red za deterdžent”, dodao je premijer, prenosi HRT.