Premijer

Plenković odbacuje Milanovićeve optužbe: Stalno vrijeđa i prijeti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ne možete očekivati svesrdnu, srčanu, nasmijanu, afektivnu suradnju s nekim tko stalno vrijeđa, tko prijeti..., kaže Andrej PlenkovićHrvatski premijer Andrej Plenković u petak je ponovno odbacio optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića da ima bilo kakve veze s umirovljenjem brigadira Elvisa Burčula i uputio ga da to pitanje rješava s ministrom obrane i Glavnim stožerom.


“To nema nikakve veze sa mnom kao predsjednikom vlade i to se treba rješavati u trokutu – predsjednik Republike, ministar obrane i Glavni stožer.


Neka se oni bave time, a bilo kakve prijetnje, ucjene ili ne znam kakvi najavljeni cirkusi više govore o njemu, nego o nama. Mi se ovdje borimo za puno važnije teme za Hrvatsku”, rekao je Plenković nakon završetka samita čelnika EU-a u Bruxellesu.
Predsjednik Milanović napao je premijera Plenkoviću nakon što je ministar obrane Mario Banožić donio odluku o umirovljenju zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula.


Predsjednik Milanović je u petak iz Rima zaprijetio da će to vladu skupo koštati i da će sve blokirati.


Premijer je u četvrtak u Bruxellesu rekao da su Milanovićeve izjave bile pod utjecajem juga, južine u Zagrebu, a da je i danas u Rimu “vento del sud”, “sirocco”.


Ponovio je da se nikada nije miješao u imenovanja, promaknuća, umirovljenja bilo kojeg časnika i da to ne namjerava ni ubuduće.


Što se tiče suradnje između vlade i predsjednika, Plenković kaže da je ona onakva kakva može biti u datim okolnostima.


“Ne možete očekivati svesrdnu, srčanu, nasmijanu, afektivnu suradnju s nekim tko stalno vrijeđa, tko prijeti…Moramo gledati tko poštuje, tko što radi, što izgovara, tko poštuje zakone, tko poštuje blagdane. Niz je tu elemenata koji nisu naša odgovornost, nego njegova”, zaključio je Plenković.


Najavio Macronov posjet Hrvatskoj do kraja studenoga


Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetit će do kraja studenoga Hrvatsku, objavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.


“Predsjednik Macron posjetit će do kraja studenoga Hrvatsku”, rekao je Plenković, dodajući da je to dogovoreno tijekom njihovih razgovora na samitu čelnika EU-a, koji je u petak završio u Bruxellesu,.


Rekao je da je s francuskim predsjednikom razgovarao i u četvrtak i u petak i da je, između ostaloga, bilo riječi i o hrvatskom ulasku u šengenski prostor.


“Postoji visoko razumijevanje svega onoga što je vlada do sada učinila za Schengen i mislim da je sada, nakon osam godina članstva u EU-u, vrijeme za ulazak najprije u šengenski prostor, a onda i u eurozonu. Želimo da to bude ostavština naše druge vlade”, rekao je Plenković.


Članovi Znanstvenog savjeta istupaju u osobno ime


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da članovi vladina Znanstvenog savjeta za pandemiju koronavirusa ne govore u ime vlade, nego iznose svoja osobna stajališta.


“Ljudi koji su u Znanstvenom savjetu tamo su dobrovoljno, na naš poziv. Nitko od njih ne dobiva nikakvu plaću ni naknadu i oni su savjet samo kada zasjedaju. Sve izvan toga, svi stavovi koje iznose su njihovi osobni, stručni i profesionalni stavovi, koji ne obvezuju vladu”, rekao je Plenković, komentirajući izjavu petero članova Znanstvenog savjeta koji se ograđuju od istupa člana toga savjeta Gordana Lauca.


“Ono što je jedino relevantno, što je službeni stav države, vlade, stožera i struke jest ono što govorim ja, ministar zdravstva Vili Beroš, šef nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica klinike za infektivne bolesti Alenka Markotić”, kaže Plenković.


Petero članova Znanstvenog savjeta u petak se ogradilo od svih istupa člana savjeta Gordana Lauca o pandemiji, a posebice od najnovijih njegovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuka za cijepljenje samo starijim osobama.


Izjavu su potpisali Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.