Popuštanje mjera

Plenković: Od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata. Bit će dozvoljeni i treninzi u zatvorenom

Portal Novi list, Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Sve detalje objasnit će u petak Nacionalni stožer, rekao je PlenkovićOd 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata, potvrdio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.


Osim toga bit će dozovljeni i treninzi u zatvorenom.


– Naši tjedni brojevi su padali, smanjeni su gotovo 11 puta, sada bilježimo porast.
Ne možemo tvrditi koji su uzroci trenda, je li popuštanje mejra ili hadnoća.


Moramo zadržati veliki oprez, ali uz Dansku imamo najnižu tjednu incidenciju.


Od 1. oužjka omogućit će se rad teresama ugostiteljskih objekata i na otvorenom, ali uz propisane mjere.


Također bit će dozvoljeni i treninzi u zatvorenom, ali i sve detalje objasnit će u petak Nacionalni stožer, rekao je Plenković.


Plenković je najavio da će nastaviti s odgovarajućim praćenjem gospodarstva i poduzetnika i nastaviti dijalog s predstavnicima gospodarstva te će nastojati izaći u susret što se tiče mjera očuvanja radnih mjesta.


Premijer smatra da je ovo mjera primjerena okolnostima u kojima se nalazimo, a ako se situacija pogorša mogu se, poručio je, i postrožiti mjere.


Osposobljavanje branitelja


U iduće tri godine za stručno osposobljavanje i zapošljavanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji bit će osigurano 80 milijuna kuna – iz proračuna 31 milijun te 49 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.


Predviđeno je to Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023., koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.


Cilj je Programa poboljšati pristup tržištu rada te povećati konkurentnost i stvarati uvjete za što uspješnije socijalno uključivanje nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlene djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca i djece HRVI-a iz Domovinskog rata.


“Financirat će se iz proračuna u iznosu od 31 milijun kuna te sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 49 milijuna kuna”, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Program sadrži mjere namijenjene obrazovanju, samozapošljavanju i zapošljavanju kod poslodavaca osoba iz ciljne skupne, mjere namijenjene radu zadruga i proširenju djelatnosti te održavanju poslovanja.


Sadrži i dva projekta Ministarstva hrvatskih branitelja koji će biti financirani sredstvima EU fondova, a odnose se na potpore za samozapošljavanje te dodjelu potpora za društveno poduzetništvo.


Zeleni projekti


Posebno će se vrednovati projekti usmjereni na razvoj zelenih i digitalnih tehnologija te unaprjeđenje proizvodnih kapaciteta radi lakšeg plasmana proizvod na tržište, istaknuo je Medved.


Podsjetio je da je u provedbi prethodnog programa, u razdoblju 2018.- 2020. godina, najveći interes bio za korištenje mjere samozapošljavanja i za tu se mjeru mogla ostvariti potpora od 80 tisuća kuna.


Interes je bio veći i za djelatnost primarne poljoprivredne proizvodnje koje su financirane iz proračuna, kao i za poduzetničku djelatnost financiranu sredstvima Europskog socijalnog fonda.


“Sveukupno je u tom razdoblju dodijeljena 541 potpora za što je utrošeno 37,1 milijun kuna, od čega 8,5 iz Europskog socijalnog fonda”, rekao je Medved.


Ministarstvo branitelja u tom je razdoblju pružilo pomoć u plasmanu na tržište proizvoda braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te branitelja proizvođača.


Kao jednu od najznačajnijih suradnja ministar je naveo onu s koprivničkom “Podravkom” koja je otkupljivala proizvode za potrebe industrijske prerade.


U razdoblju 2018.-2020. branitelji proizvođači isporučili su, naime, “Podravki” 28,5 tisuća tona voća povrća i žitarica, a ministar je istaknuo i projekt braniteljske prodavaonice “Lijepo i naše” koja je s radom počela u siječnju prošle godine u Zagrebu.