Premijer u Zadru

Plenković: Očekuje nas rekordna sezona, turizam i sport dva stupa naše prepoznatljivosti

Nikolina Lucić

Andrej Plenković / Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Andrej Plenković / Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska savršena destinacija za raspravu o budućnosti turizma, naglasio je premijer PlenkovićPremijer Andrej Plenković u Zadru je govorio na otvaranju 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma.


– Često naglašavamo kako su upravo turizam i sport dva stupa naše međunarodne prepoznatljivosti. U pripremama smo za najintenzivniji dio turističke sezone. A svi najvažniji dionici turizma danas su u Zadru, kao i mnogi međunarodni stručnjaci i predstavnici najvažnijih centara sportskog razvoja, kazao je Plenković, dodavši kako se o turizmu ne može govoriti, a da se ne osvrnemo na krize s kojima se nosimo zadnje tri godine.


– Pokazali smo visok stupanj agilnosti i oporavka. Po svim najavama ove ćemo godine vidjeti sve učinke naših napora, jer očekuje se rekordna sezona, dodao je premijer Plenković, najavivši reviziju gospodarskog rasta za nadolazeće razdoblje.
– Održiv turizam daje velik doprinos stabilnost gospodarstva, kako bi mogli ulagati u turizam i povećati našu konkurentnost. Bitno je istaknuti negativne posljedice na okoliš i klimatske primjene. Na Mediteranu nema zemlje koja se može pohvaliti omjerom od pet puta više gostiju nego što je stanovnika.


Upravo je zato Hrvatska savršena destinacija za raspravu o budućnosti turizma, naglasio je premijer Plenković i rekao kako članstvo u Schengenu i eurozoni imaju snažne učinke na daljnji rast turizma.


– 2023. godina bit će iznad svih rekorda i po dolascima i po prihodima. To podcrtava važnost hrvatskog turizma. Milijardu i tristo milijuna eura namijenjeno je ulaganjima u turizam, koji mora biti balansiran, podijeljen između primorja i kontinenta, istaknuo je Plenković i naglasio kako će novi Zakon o turizmu donijeti nove pomake u upravljaju destinacijama, kao i činjenici da nove uloge dobivaju i lokalne strukture.


– U kontekstu energetske tranzicije moram pohvaliti mlade generacije koje oprezno biraju svoja prijevozna sredstva za putovanja i paze o svom ugljičnom otisku, kazao je Plenković.