Premijer o kontekstu

Plenković o ZDS: ”Vijeće je dalo vrlo argumentirane preporuke”

P. N.

Upitan za komentar izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da treba razlikovati ustaški pozdrav "Za dom spremni", od pozdrava "Za dom spremni" u Domovinskom ratu te odgovora Milorada Pupovca na to da razlike ne bi trebalo biti, Plenković je rekao da nije čuo te izjavePremijer Andrej Plenković boravio je u Slavonskom Brodu bio je 29. godišnjici brodsko-posavskog HDZ-a i tom je prilikom dao izjavu medijima, prenosi N1.


Upitan oko nagodbe s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, Franjom Lučićem, Plenković je rekao da su u Vladi razmatrali taj slučaj te da smatra da je vrijeme da se pronađe rješenje. “Lučić je, nažalost, doživio veliku tragediju, jedini je preživjeli, a taj proces predugo traje. Sjeli smo jučer i državni odvjetnik Jelenić i ministar Bošnjaković i ja, važno je da Državno odvjetništvo objedini sve aktivnosti koje trenutno postoje u okviru toga slučaja, one se vode pred više foruma, i da se postigne jedna pravična nagodba s kojom bi prije svega bio zadovoljan gospodin Lučić”, rekao je Plenković.


“Nije na meni da provodim detalje nagodbe, želim da se objedini sve, da nagodba u pravnom smislu bude jasna, a da se postigne razumno i pravično rješenje, to je posao za Državno odvjetništvo”, dodao je.
Upitan za komentar izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da treba razlikovati ustaški pozdrav “Za dom spremni”, od pozdrava “Za dom spremni” u Domovinskom ratu te odgovora Milorada Pupovca na to da razlike ne bi trebalo biti, Plenković je rekao da nije čuo te izjave. “Preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću bile su vrlo argumentirane, uzele su u obzir kontekst Domovinskog rata i tu je strogo ograničena preporuka i na taj način se percipira”, rekao je Plenković.