Ulazak u eurozonu

Plenković upitan kako će spriječiti pumpanje cijena kod prelaska na euro. Odgovorio da se nada da će – svi biti fer

P. N.

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaska na euro. Svi moraju biti fer, rekao je premijerDan nakon što je Hrvatska dobila “zeleno svjetlo” Europske komisije za ulazak u eurozonu, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti zajedno s potporedsjednikom EK-a Valdisom Dombrovskisom.


“Ovako pozitivno izvješće za Hrvatsku je jako dobro, jer smo po kriterijima koji su jednaki za sve postali država koja ispunjava uvjete za članstvo u monetarnoj uniji. Hrvatska ispunjava kriterij stabilnosti cijena, prosječna inflacija na razini 12 mjeseci je do travnja bila 4,7 posto, a referentna vrijednost je 4,9 posto. Kad je riječ o proračunskom deficitu smo također dobili potvrdu da smo ispod kriterija od tri posto. Tome treba dodati i recentno izvješće Europske komisije da Hrvatska više nema makroekonomskih ravnoteža”, započeo je Plenković, navodeći da je pred ostvarenjem jedan od dva temeljna politička cilja njegove Vlade.


Prvi je ulazak u eurozonu, drugi ulazak u Schengenski prostor.
“Ulazimo u klub koji će brojati 20 članica Europske unije, među one koji imaju najsnažnije gospodarstvo. One koji su najotporniji. Upravo će to dignuti vjerodostojnost hrvatske u ekonomskom smislu i omogućiti da svi živimo s višim standardom, što je i naša želja cijelo vrijeme”, dodao je Plenković.


Rekao je i da je važno da u procesu prelaska na euro ne dođe do dodatnog povećavanja cijena.


Plenković je upitan boji li se, međutim, lovaca u mutnom koji bi već do rujna mogli napumpavati cijene.


“Nije točno da nemamo instrumente za to. Ministarstvo gospodarstva će monitorirati sve što se zbiva s cijenama i inflatornim pritiskom. Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaska na euro. Svi moraju biti fer. Poslovni subjekti moraju biti pod oštrim monitoringom udruga za zaštitu potrošača, Ministarstva gospodarstva, HGK-a, HUP-a i medija. Svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom. Ako ih bude, treba ih javno prozvati. Tko želi profitirati, bit će jasno obilježen. Cilj uvođenja eura je bio da dugoročno svi živimo bolje. Tako je bilo u svim zemljama”, zaključio je Plenković.


I Dombrovskis je rekao da treba pratiti da su cijene pretvorene u skladu sa službenim tečajem.


“Uvođenje eura mora biti na poštenim osnovama i ne koristiti se kao izlika da se cijene povećaju. Sad smo u razdoblju povećane inflacije, ali to se odnosi i na sve zemlje u eurozoni”, dodao je.