SJEDNICA VLADE

Plenković o paketu koji će dovesti do povećanja plaća: ‘Prostora ima, osobito u najvećim hrvatskim gradovima’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Ne vidimo nikakav problem kada je riječ o stanju financija najvećih gradova da ne bi mogli i oni napraviti iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza", poručio je premijerZAGREB – Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na sjednici Vlade kako su prihodi od poreza na dohodak porasli, osobito u najvećim hrvatskim gradovima te ne vidi nikakav problem u tome da oni naprave iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza.


S obzirom na to da će Hrvatski sabor sutra glasati o devet poreznih zakona Plenković je izrazio podršku tim zakonima “zato što je to paket koji će dovesti do povećanja plaća”.


Rekao je da se njima daje fiskalna autonomija lokalnim jedinicama i područnim samoupravama i na taj način omogućuje i njima da svojim odlukama, svojih predstavničkih tijela također utječu na povećanje plaća.
“Prostora ima. Više je nego jasno da su prihodi od poreza na dohodak toliko porasli, osobito u najvećim hrvatskim gradovima, da ne vidimo nikakav problem kada je riječ o stanju financija najvećih gradova da ne bi mogli i oni napraviti iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza”, poručio je premijer.Plenković je uoči dana Hrvatske policije i blagdana Svetoga Mihovila čestitao svim policijskim službenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova njihov dan, istaknuvši da danas policija ima znatno drukčije zadaće, a  jedna od ključnih je sigurnost našeg teritorija, nadzor državne i vanjske i šengenske granice EU.


Otklanjam teze o žici prema BiH


Poručio je i da Hrvatska nema žicu prema Bosni i Hercegovini, niti je ova Vlada ikad imala takve namjere.


“I otklanjam sve ove lažne teze koje neki akteri, i to bivši ministar unutarnjih poslova, puštaju u eter. Politika ove vlade nikad nije bila, niti će biti žica prema Bosni i Hercegovini, ali će biti suradnja i zaštita hrvatske granice i zaštita od nezakonitih migracija, koja predstavlja jedan od ključnih političkih problema za europski kontinent”, naglasio je.


Dodao je da će se Hrvatska u suradnji sa svim drugim akterima zajednički boriti protiv tog fenomena i nastojati ga zaustavljati na izvoru i jačati istinske vanjske granice EU. Zahvalu je uputio i na račun 6500 policajaca koji čuvaju vanjsku granicu, “sukladno našim propisima, europskim propisima i međunarodnom pravom”.“Ovo je prilika da se prisjetimo i poginulih hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu tijekom Domovinskog rata i iskazujemo našu vječnu zahvalnost i njima i svim hrvatskim braniteljima i vojnicima. Uglavnom, zahvala svim djelatnicima hrvatske policije na svemu što rade”, rekao je Plenković.


Odbijena smjena Grlić Radmana


Vlada je odbila navode iz prijedloga 37 oporbenih saborskih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu koji će, kako je rekao premijer Andrej Plenković, ažurirati i ispraviti sve nedostatke u imovinskoj kartici.


“Vlada odbija prijedlog skupine oporbenih zastupnika, ali isto tako konstatiramo da je ministar propustio upisati godišnje dividende u imovinsku karticu. On će ažurirati svoju imovinsku karticu, dopuniti podatke, ispraviti sve nedostatke te postupiti po odlukama Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa” rekao je Plenković obrazlažući na sjednici u srijedu vladino očitovanje Saboru na prijedlog oporbenih zastupnika.


Oporba je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Radmanu pokrenula jer je u imovinsku karticu propustio upisati godišnje dividende.


Radman je suvlasnik tvrtke Agroproteinka koja ima koncesiju Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a od 2019. do 2023. godine primio je dividende u iznosu od 2,1 milijuna eura i nije ih naveo imovinskoj kartici.