Jasna poruka

Plenković o optužnicama iz Beograda: “Srbija se mora suočiti s prošlošću”

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ– Premijer Andrej Plenković ocijenio je četvrtak u da je optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine protiv civila tijekom Oluje “politički montirana” i poručio da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću.


Premijer je na sjednici vlade podsjetio kako su se prije nekoliko mjeseci sastali s optuženim pilotima i poručili im da će ih zaštititi u ovom cijelom kontekstu.


“Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. (…) Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku”, rekao je Plenković.
Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji, naši piloti bit će pod posebnom skrbi hrvatske države u ovom kontekstu i naći ćemo odgovarajući način kako da reagiramo na cijelu ovu situaciju, dodao je.


Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).


Plenković je rekao da zasad iz Srbije nisu dobili nikakvu pismenu informaciju o optužnici, bilo putem Ministarstva vanjskih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem koji ide preko Ministarstva pravosuđa.


Ministar branitelja Tomo Medved sutra će obaviti i razgovore s nekadašnjim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, najavio je Plenković.