Premijer prozvao predsjednika

Plenković o “kršitelju Ustava”: Za premijersko mjesto može pretendirati samo netko tko izađe na izbore

Hina

Andrej Plenković / Robert Anic/PIXSELL

Andrej Plenković / Robert Anic/PIXSELL

Tko želi biti hrvatski premijer mora ići u političku utakmicu, mora se izložiti, upustiti u razmjenu stajališta, argumenta, a ne kršiti sva demokratska načela, kršiti naš ustavni poredak, rekao je PlenkovićPremijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je poručio da za dužnost predsjednika Vlade ne može pretendirati netko mimo kandidature i sudjelovanja na parlamentarnim izborima te je ponovno prozvao Zorana Milanovića, ne spominjući ga imenom, već ga opisavši kao kršitelja Ustava.


“Ono što mi želimo je da nikako ne dođemo u situaciju da netko pretendira na čelno mjesto predsjednika Vlade, a da to uradi mimo izbora. Takva demokratska deformacija nešto protiv čega se osobno principijelno protivim”, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice šireg predsjedništva stranke.


Tko želi biti hrvatski premijer mora ići u političku utakmicu, mora se izložiti, upustiti u razmjenu stajališta, argumenta, a ne kršiti sva demokratska načela, kršiti naš ustavni poredak, rekao je Plenković.
Milanović nije učinio ništa ni kao predsjednik niti kao premijer 


Na primjedbu novinara da je upravo HDZ, u suradnji Mostom, na čelo Vlade doveo osobu koja nije sudjelovala u izbornoj utakmici – kratkotrajnog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, Plenković je podsjetio da je ta kombinacija i propala upravo zbog toga što nije bio kandidat na izborima. “Ne može biti netko predsjednik Vlade tko nije išao po izvorni izborni mandat”, rekao je.


Novinare je zanimao i komentar na Milanovićevu objavu de neće dozvoliti prelete Rafalea iznad Zagreba, a Plenković je poručio “pa ne kupujemo ih valjda da stoje u hangaru” te, uz ostalo, ocijenio i da Milanović neće biti dugo predsjednik države.


“Mislim da ovakvog kršitelja Ustava nitko ne želi ponovno vidjeti na toj funkciji na kojoj nije učinio ništa, kao što nije učinio ništa dok je bio predsjednik Vlade”, rekao je ustvrdivši da Milanovićeva bilanca “ne da je mizerna, nego je nepostojeća”.


Dodao je i da je Milanovićev doprinos za nabavu tih borbenih aviona “nikakav, nula” i naglasio da je Hrvatska njihovom kupnjom osnažila svoje sposobnosti.


“Ovakva sposobnost za koju je zaslužna naša Vlada… Hrvatsku diže na razinu da nema ni jedne druge zemlje koja ima snažnije ratno zrakoplovstvo, između Njemačke i Grčke, na ovom području. To je iskorak kojeg ćemo desetljećima još valorizirati”, ocijenio je.


Novinari su Plenkovića pitali i hoće li se sučeliti s protukandidatima za dužnost premijera, na što je on, govoreći o Milanoviću, rekao da je “kršitelj Ustava” imao šansu do petka da dade ostavku na mjesto predsjednika Republike, ali “nastavlja kršiti Ustav” te je “potpuno irelevantan i nebitan”. “Pokazao se političkom kukavicom”, ocijenio je ponovno Plenković.


SDP je smijurija, a Možemo otima od plaća Zagrepčana


Novinari su Plenkovića pritom u više navrata pitali zašto HDZ ne prijavi one koji krše Ustav, na što je on odgovorio da je to pitanje za Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud. “Neka se njima bave oni koji se, po zakonu, time trebaju baviti”, rekao je.


A upitan o sučeljavanju s drugim kandidatima, za čelnika SDP-a Peđu Grbina ponovio je da je “abdicirao”. “Čovjek je na presicama prije 15 dana vama govorio da gledate u kandidata, onda je došao na neku drugu presicu i rekao ‘joj sorry, sorry, nisam ja, evo ja ću se maknuti, doći će moj stric. Što je to? To je smijurija”, prokomentirao je.


Za Možemo! je poručio da bi im bilo bolje da se bave Zagrebom i zapitaju zašto je to Grad s najvećim porezom na dohodak. “Dakle, otimaju izravno od plaća Zagrepčana”, prokomentirao je te dodao da bi se ta stranka trebala zapitati i zašto je Zagreb tako prljav, neuređen i zbog čega nisu riješili pitanje otpada.


“Sve što je Zagrepčanima pozitivno dolazi od središnje razine vlasti”, naglasio je.