Plenković o Kovaču: Imam osjećaj kao da me napadaju iz SDP-a ili Živog zida

Portal Novilist.hr

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Mnogi od njih se nisu pokazali u mandatu ovog Sabora. Ili su šutjeli ili prespavali, nisu stali u obranu Vlade i HDZ-a i sada su se našli biti proaktivni i preprpošni. Djeluju mi deplasirano", rekao je PlenkovićDARUVAR – Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Daruvaru je sa svojim timom predstavio program opcije “Odvažno za Hrvatsku” i komentirao poziv Mire Kovača na sučeljavanja pred članstvom stranke te što je dogovoreno na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, javčlja televizija N1.


Plenković smatra da nema potrebe za dodatnim sučeljavanjima koja bi se trebala dogoditi pred članovima stranke, kako to predlaže Miro Kovač.


“Sučeljavanje će biti idući tjedan, želim da to bude medijski događaj, Kovač neka sa svojim timom vodi svoju kampanju, mi imamo svoju. Svi koji su u HDZ-u zainteresirani za naš program, mogu ga pročitati i čuti od nas. Opcija alternativaca za sada nema program, oni su alternativa bez programa, biti će dovoljno medijsko sučeljavanje”, rekao je Plenković.
Miro Kovač ga je danas također prozvao da se “raduje tuđoj bolesti, što nije kršćanski”, aludirajući na Plenkovićeve komentare o osipanju njegova tima nakon što su Milijan Brkić i Ivan Penava imali zdravstvene probleme.


“Nikakvo radovanje bilo čijoj bolesti. Djeluje mi da su argumenti koje iznose u kampanji, umjesto da doprinose koheziji stranke, više nalik ljudima koji se ne sjećaju u kojoj su Vladi bili, poput Tolušića koji se valjda tek sada probudio pa nije pratio što se radi po pitanju konvencije o spriječavanju nasilja nad ženama.


Mi kao demokršćanska stranka trebamo štititi demokršćanske vrijednosti, a to radiš tako da se suprotstaviš nasilnicima. Tada nije ništa rekao protiv Istanbulske konvencije, a najednom ima neke druge ideje. Neka vrati film i sjeti se gdje je sudjelovao. Isto vrijedi što se tiče varijanti otpora koalicijama s nacionalnim manjinama. Da nije bilo te većine, on ne bi bio ministar”, rekao je Plenković i dodao kako Kovačev tim koristi retoriku oporbe.


“Imam dojam kao da sam na aktualnom prijepodnevu pa da me napada SDP ili Živi zid. Mnogi od njih se nisu pokazali u mandatu ovog Sabora. Ili su šutjeli ili prespavali, nisu stali u obranu Vlade i HDZ-a i sada su se našli biti proaktivni i preprpošni. Djeluju mi deplasirano”, rekao je Plenković i dodao da za njih neće biti sankcija.


“Ovo je izborna kampanja i vrijeme da iz javnog prostora razgrnemo floskule, šuplje priče i ono što nema veze s onime što je platforma HDZ-a. Od njih nisam čuo niti jedan konkretan stav”, rekao je Plenković i odgovorio na pitanje ispada li to da sadašnje konkurente na unutarstranačkim izborima neće staviti na buduću listu za sabor ako pobijedi na izborima.


“Ja ću sigurno pobijediti i biti predsjednik HDZ-a. Oni se ponašaju tako jer gledaju cijeli proces iz vlastitih ambicija. Ne možete imati vodstvo HDZ-a koje hoće vući u svom smjeru. U mojoj ekipi je tim ljudi koji su ime i prezime stekli samostalno, nitko nije kopija nekoga tko je kandidat za predsjednika stranke. Dijelimo zajednički smjer i zato želimo da vodstvo bude koherentno, a ne da imamo situaciju u kojoj imate nekoga tko će vam stalno ići u rikverc.


Naša je kampanja na temelju programa i postignuća te ambicija za HDZ i Hrvatsku u budućnosti. Svi koji žele pridonijeti da HDZ bude snažniji i jedinstven to mogu učiniti, oni koji to ne budu radili, očito neće pridonijeti onome što je dobro za HDZ”, rekao je Plenković koji je, upitan misli li pri tome da to ne rade članovi Opcije za promjene, odgovorio:


“Naravno da ne rade članovi Opcije za promjene”.


Na pitanje znači li to da za njih nema mjesta nakon izbora, rekao je kako je to komentar novinara, a oni su u kampanji.


Na Vijeću za nacionalnu sigurnost, kaže premijer, nije bilo eksplicitnog spominjanja vojske te da je dobro što se sastanak održao. 


“U ovom trenu ne prijeti nam dinamiziranje migracijskog kretanja jer je ključ u novom čvrstom stavu grčke Vlade koja će držati kontrolu granice. U ovom trenu policija kontrolira našu granicu, ako bude potrebno, sve druge službe će biti na pripravnosti. U ovom trenu nema potrebe za to, imamo jasnu situaciju i nema razloga za dodatne aktivnosti mimo oinh koje radi policija”.


Sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem ocijenio je učinkovitim, te je rekao da je sve do sada učinjeno od strane Vlade dobilo punu podršku.


“Ovo je situacija koja zahtjeva najviši stupanj odgovornosti čelnika izvršne vlasti, normalno je da ćemo surađivati sukladno zakonu i Ustavu, što ne znači da dijelimo političke stavove, imat ćete prilike vidjeti kada će to biti”, rekao je Plenković.