Predsjednik Vlade

Plenković: “Ne sprema nam se nikakav cunami, Marić je zaključio da je vrijeme da ode”

Portal Novi list

Andrej Plenković / Foto Davor Kovačević

Andrej Plenković / Foto Davor Kovačević

Dolazi još jedan mladi stručnjak, profesor s ekonomskog fakulteta, upravo stručnjak za ono područje koje i treba biti ministar financija, rekao je PlenkovićPremijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon koalicijskog sastanka na kojem je glavna tema bio odlazak Zdravka Marića odnosno imenovanje novog ministra financija Marka Primorca.


– Zdravko je zamolio da napusti Vladu, o tome smo razgovarali zadnjih nekoliko tjedana.


Rekao sam dobro, ukoliko je došlo to vrijeme da kažeš hvala, s obzirom na sve što je doprinio Vladi, razumijem.
On će u svojim izjavama objasniti sve svoje razloge.


Ja mu se zahvaljujem u svoje i u ime Vlade, odlično smo surađivali, zajednički zadržali stabilnost, ostvarili smo niz pomaka stabilizacije financije, stvorili rezervu da možemo intervenirati u krizi.


Napravili smo plan za schengen i europodručje, zajednički radili, izašli iz procedure proračunskog manjka, prije covida došli u situaciju proračunskog suficita, došli do toga da nemamo makroekonomsku ravnotežu, Hrvatsku vratili u investicijsku razinu i uskoro pravna podloga da smo članica europodručja…Hrvatska je ekonomski i financijski snažnija i stabilnija i idemo naprijed prema kvalitetnijem socijalnom i ekonomskom standardu građana.


Sada smo na najvišem stupnju investicijske razine i tu smo napravili velike iskorake, tu su i porezna resterćenja, 1.640.000 osiguranika, svega 100.000 nezaposlenih, veće prosječne plaće, veće medijalne plaće minimalne plaće, intervencije kad god je trebalo…


Želim mu sreću, njemu i njegovoj obitelji u daljnjem životu u karijeru.


Veselim se suradnji s novim ministrom, to će biti Marko Primorac.


Još jedan mladi stručnjak, profesor s ekonomskog fakulteta, upravo stručnjak za ono područje koje i treba biti ministar financija.


Mislim da će sa svojim međunarodnim iskustvom, i akademskim, bio je i savjetnik Predsjednice, vrlo brzo će pohvatati konce i slijedom naših dogovora i sredinom idućeg tjedan predstaviti ga u Saboru.


Dobio je povjerenje Predsjedništva HDZ-a i na sastanku parlamentarne većine”, rekao je Plenković.


Na pitanje novinara je li ministar otišao jer je stanje u državi loše, premijer je rekao:


“Ma ne, ne sprema nam se nikakav cunami. Vjerujte ovaj posao nije lako raditi dugo vremena.