Odlazak državnog odvjetnika

Plenković najavio da će ga smijeniti, a Jelenić sprema priopćenje iza 18 sati, vjerojatno je u pitanju ostavka

Portal Novilist.hr

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Dovedena je u pitanje njegova neovisnost. U formalnom smislu nema ništa nezakonito, stvorio se okvir koji je njemu teret. Stav je da je najprimjerenije da on sam podnese ostavku, kazao je Andrej PlenkovićZAGREB – Premijer Andrej Plenković komentirao je skandal u kojem se našao glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić za kojeg se otkrilo da je mason, a onda je to i sam priznao, javlja index.hr.


“Državno odvjetništvo također je izvijestilo da će u 18 sati objaviti priopćenje Glavnog državnog odvjetnika, kao i da izjave i intervjue Glavni državni odvjetnik neće davati”.


“Mislim da ste svi čuli danas izjavu ministra pravosuđa.
Što se tiče Jelenića, po meni su samo dvije činjenice relevantne – u postupku njegovog imenovanja nismo imali, nismo je čuli od njega, nažalost.


Ne kažem da ne bi bio imenovan, ali bismo tretirali tu činjenicu na pravi način.


Ovako je ostalo nama nepoznato. Ovako se vratilo kroz jedan predmet koji je on vodio, to je utjecalo na njegov integritet.


Dovedena je u pitanje njegova neovisnost. U formalnom smislu nema ništa nezakonito, stvorio se okvir koji je njemu teret.


Stav je da je najprimjerenije da on sam podnese ostavku.


Ako on sam to ne napravi, vlada će to napraviti na sjednici sutra ujutro”, rekao je Plenković. 


“Po meni je neobično da se to događa (ulazak Jelenića u masone, op.a.) pred sam njegov odabir za državnog odvjetnika, mislim da to ne treba ostati nezabilježeno”, dodao je Plenković.


lenković kaže kako Jelenić u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika prije otprilike dvije godine nije izvijestio ni njega niti ministra pravosuđa da je član masonske lože.


»Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje. Ovako je to nama ostalo nepoznato, sada se vratilo najedanput kroz neki predmet s kojim se bavio glavni državni odvjetnik. Što, čini mi se da je u ovom trenutku, i po ovim reakcijama u javnosti, utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristranost, neovisnost, što mu, naravno, otežava rad«, rekao je Plenković.


U formalnom smislu, dodao je premijer, nema ničeg nezakonitog da je Jelinić ili netko drugi član neke udruge ili društva. »To nije nezakonito, ali se otvorio okvir koji njemu bitno otežava poziciju«, ustvrdio je.


Opetovao je pritom da članstvo u masonskoj loži nije trebalo ostati zatajeno, istaknuvši i činjenicu da je do članstva došlo upravo pred izbor za glavnog državnog odvjetnika. »I to nije stvar koja je, po meni, trebala ostati neizrečena«, dodao je.


Novinari su Plenkovića pitali i za komentar ocjena Mire Kovača, njegovog protukandidata na unutastranačkim izborima za mjesto predsjednika stranke, koji smatra da se cijela »masonska afera« događa zbog unutarstranačkih izbora.


»Ne znam kako to Kovač misli. Prepuštam vama, javnosti i, osobito, članovima HDZ-a da te sjajno odabrane logičke konstrukcije malo analiziraju i pronađu bit u njima«, komentirao je Plenković.


Osvrnuo se i na Kovačevo tumačenje riječi koje mu je, kako je rekao u izjavi novinarima, na sinoćnjem obilježavanju osnutka trešnjevačkog HDZ-a uputio stranački doajen Vladimir Šeks.Šeks mu je rekao da će nakon unutarstranačkih izbora trebati odvjetnika, a to je Kovač shvatio kao prijetnju.

Plenković je izrazio sumnju u to da je Šeks tako nešto rekao.


»Ja znam da je Šeks dosta, ovako, veliki šaljivdžija. To je iskusan čovjek i političar i baš da Šeks prijeti Kovaču… Ne znam, valjda je ovakvo uzbrkano vrijeme… Je li jugo ili što? Ali, čini mi se da treba vidjeti nema li tu nekih malo preuveličavanja, teorija zavjere, izmišljanja nekakvih prijetnji ili bilo čega ostaloga«, kaže Plenković.