Izmjene Zakona

Plenković najavio amandman, postignut dogovor s liječnicima: “Nitko neće biti nasekiran da neće moći voziti auto”

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Za privremene bolesti neće se oduzimati vozačka, liječnici će tek pacijente upozoriti na opasnost.Vlada će na idućoj sjednici amandmanom na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama regulirati pitanje dužnosti obiteljskih liječnika, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenković rekavši da je zbog uočenih nedostataka zastavio izglasavanje izmjena u Hrvatskom saboru.


“Zaustavio sam izglasavanje u drugom čitanju tog zakona jer sam shvatio da postoje određene nejasnoće, određeni problemi, određeni teret odgovornosti.


Tražio sam od ministra Davora Božinovića da se revidira članak o kojem se radi”, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.


Predstavnici liječnika pozitivno reagirali na revidiranje izmjena
Ministar unutarnjih poslova Božinović, dodao je premijer, sjeo je s predstavnicima liječnika i našli su formulaciju koja je prihvatljiva svima.


Premijer će o svemu više reći sutra u uvodnom dijelu sjednice Vlade, a u izjavi je istaknuo da su i predstavnici liječnika pozitivno reagirali na revidiranje prijedloga izmjena Zakona.


“Vlada će sutra na sjednici predložiti amandman, zakon će se nakon toga usvojiti, svi će biti zadovoljni, nitko neće biti nasekiran da neće moći voziti auto, a opet ćemo znati je li netko dobio ono što je najvažnije – stručni savjet liječnika da ne vozi ako je slučajno primio neku terapiju koja može smanjiti koncentraciju i sposobnost”, rekao je Plenković.


Moramo naći balans između sigurnosti, odgovornosti liječnika i u konačnici odgovornosti pojedinca, dodao je.


“Kao i u svakom važno pravnom pitanju reguliranja, treba dobro procijeniti što je pametno i dobro. Ja sam shvatio da imamo neki problem, pa smo malo detaljnije pogledali i pronašli rješenje”, rekao je.


O regulaciji referenduma


Na primjedbu novinara da Most optužuje HDZ za trgovinu s SDP-om i Socijaldemokratima, koji su dali potporu prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, Plenković je odgovorio kako će apstrahirati te komentare i epitete “koje oni drugima lijepe” te reći “ono što je razumno”.


Da bi se bolje reguliralo pitanje referenduma potrebno je izmijeniti tri akta – Ustav, Ustavni zakon i Zakon o referendumu, a da bi se postigao smisao boljeg reguliranja referendumskih inicijativa – sniziti potreban broj potpisa, definirati potrebnu većinu za pojedine teme, te omogućiti da Ustavni sud, prije nego što se skupljaju potpisi, verificira je li pitanje koje neka inicijativa želi staviti kao temu u skladu s Ustavom i je li dopušteno.


“Dakle, sve što se ovdje radi je jako dobro. Nama je drago da, za razliku od ovih, postoje razumne političke opcije u Hrvatskom saboru koje žele bolju regulaciju te materije. To nije tema koja traje jedan dan, Zakon o referendumu je u raspravi i cijela tema Ustavnog zakona i o promjenama Ustava je nešto o čemu govorimo mjesecima, a to što oni možda ne prate igru to je njihov problem”, poručio je Mostu.


Izmjenama Zakona o obrani precizirati nedorečene odredbe


Kratko je prokomentirao i temu eventualnih izmjena Zakona o obrani kojima bi se, kako pišu pojedini mediji, smanjile ovlasti predsjedniku Republike kao vrhovnome zapovjedniku.


“To je tema koja traje već jako dugo, a koliko ja znam ideja je ministra da se preciziraju neke odredbe koje su očito u Zakonu o obrani nedorečene i uzrokuju određene poteškoće. To nije nikakva nova tema”, rekao je Plenković.


Treba stvari gledati trezveno i bolje ih regulirati, nije to neka tema oko koje se treba osobito dramatizirati, dodao je.


Ban Toskić: Postigli smo dogovor!


Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić potvrdila je u srijedu kako je došlo do dogovora s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te se zbog privremenih bolesti pacijentima neće oduzimati vozačka već će ih liječnici upozoriti na opasnost.


“Ministar Božinović pozvao je KoHOM na sastanak radni jučer, a na sastanku su bili prisutni i predstavnici Hrvatske liječničke komore i zadovoljni smo što je MUP ipak na kraju pokazao razumijevanje za naše argumente koji su u prvom redu bili usmjereni na očuvanje povjerljivog odnosa liječnika i pacijenta, što je preduvjet za uspješno liječenje i temelj naše struke”, izjavila je Ban Toskić za Hinu.


MUP se složio s time da je bolje rješenje da liječnici pri pregledu pacijenta upozore da nije uputno voziti u nekom njihovom zdravstvenom stanju i koliko dugo te to zabilježe u medicinsku dokumentaciju, a da tu obavijest ne šalju policiji automatski, pojasnila je.


Tako svaki pacijent vozač preuzima odgovornost za svoje ponašanje u bolesti, što je bio njihov glavni lajtmotiv za cjelokupni angažman u toku posljednjih godinu dana, dodala je Ban Toskić.


“Sada je točno godinu dana da je ovaj Zakon o sigurnosti prometa na cestama izašao u e-savjetovanje i zadovoljni smo da je to tako na kraju završilo. Sada preostaje da vidimo što će Sabor izglasati u petak”, rekla je.


Svi liječnici koji su pacijenta pregledali ili liječili pacijenta neće morati prijavljivati za privremena stanja poput alergija, išijasa, kostobolje, stresa, no obaveza prijave ostaje za trajna stanja.


U tim slučajevima, šalje se obavijest policiji da je došlo do promjene zdravstvenog stanja, što ide po špranci, pojasnila je Ban Toskić, a zatim MUP poziva vozača da se u roku od 14 dana javi na medicinu rada na vještačenje. Sva ta stanja bit će definirana pravilnicima.