Nova runda prozivanja

Plenković na proslavi Dana državnosti napao Milanovića: ‘To je slučaj bez presedana. Kakav je to predsjednik?’

P. N.

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

Ovo je dobra reforma i zato je svi napadaju, rekao je o poreznoj reformiPremijer Andrej Plenković obratio se javnosti povodom Dana državnosti koji je obilježen na Spomeniku domovini u Zagrebu. Čestitao je 30. svibnja kojeg drži ključnim datumom za sve hrvatske institucije.


“33 godine nisu puno, ali su ogromno razdoblje u povijesti hrvatskog naroda. Stoga je i današnji dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima i da se prisjetimo predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je imao vizionarski pogled na samostalnost hrvatskog naroda. Zato je ovaj datum bitan. On je bio dan državnosti tijekom 90-i, i sada je, i bit će. Stoga je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo ovaj datum”, rekao je Plenković, prenosi N1.


Upitan je što misli o stavu predsjednika Zorana Milanovića koji taj datum smatra HDZ-ovim praznikom. Kaže da je to sramotno.
“To je pitanje koje mediji trebaju potezati i pitati ga kakav je to predsjednik koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države. Ja mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog takvog predsjednika. Jednako vrijedi i za oporbu. Neki su bili tu, barem troje. To je poštovanje hrvatskih zakona i Sabora i nije bilo dobro mijenjati naše tradicije nego držati ih se”, odgovorio je.


Komentirao je i situaciju na Kosovu.


“Ako u Srbiji najviši dužnosnici čitaju hrvatske medije – ok. Čitamo ih i mi i nismo najsretniji. Hrvatska vlada nema nikakvu skrivenu agendu o rušenju nečijih vlada. Kada bi se mi razgovarali s njima o pisanjima o njihovom medijima onda bi se držali škrto. Želimo da Srbija rješava svoje probleme unutar svojih granica. Što se tiče hrvatskih pripadnika na KFOR-u, svi su dobro”, dodao je Plenković,


O poreznoj reformi


“Prihodi lokalnih jedinica porasli su za milijardu eura. Velikim gradovima su porasli 30-59 posto. Čiji su to novci? Hrvatskih građana. Ti čelnici kažu, da kad donosimo pakete mjera, to nije vladin novac, a sada plaču da će neki njihov novac biti uzet baš njima jer je njihov. Ovo je dobra reforma i zato je svi napadaju”, dodao je.


O izbornim jedinicama kaže da nisu dobili zadatak od Ustavnog suda da mijenjaju zakon o Saboru nego samo zakon o izbornim jedinicama.


“Ja cijenim profesore i ne možemo govoriti da su ljudi koji su bili politički angažirani neovisni stručnjaci koji će sada meni reći ovo je dobro, a ovo nije”, zaključio je Plenković, prenosi N1.