Premijer o rejtingu

Plenković: ‘Moody’s-ova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu’

Hina

Andrej Plenković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategorijuNajava agencije Moody’s a dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.


“Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!”, napisao je Plenković na Twitteru.


Agencija Moody’s objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Važeći rejting Hrvatske ‘Ba1’ signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem.


Moody’s je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na ‘Baa2’, u investicijsku kategoriju.


Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.


Moody’s je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.


Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.