Skandal

Plenković: Lideri BiH trebaju smiriti tenzije, mi smo prijateljske zemlje

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Mislim da je to jedan dobar primjer kako nešto što neko vrijeme stoji u javnom prostoru može izazvati ishitrene i oštre reakcije«, rekao je premijer, prozvavši napise izraelskog medija »neprovjerenim informacijama«ZAGREB Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, govoreći o reakcijama na povučeni tekst Jerusalem Posta u kojem se tvrdilo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom radikalnog islama, poručio kako bi lideri te zemlje trebale raditi na smanjivanju tenzija i da ona u međunarodnim institucijama nema većeg zagovornika od Hrvatske.


»Mislim da je to jedan dobar primjer kako nešto što neko vrijeme stoji u javnom prostoru može izazvati ishitrene i oštre reakcije«, rekao je premijer, prozvavši napise izraelskog medija »neprovjerenim informacijama«.


Jerusalem Post je pisao kako je Grabar-Kitarović tijekom svog službenog posjeta Izraelu na zatvorenom sastanku s predsjednikom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.
Hrvatska predsjednica je snažno odbacila te napise, u novoj verziji teksta izbačen je sporni dio, no to nije zaustavilo niz žestokih reakcija koje stižu iz BiH.


To nije dobro jer je »cijela državna politika Hrvatske prema BiH dobronamjerna, s respektom za našu susjednu državu i sva tri konstitutivna naroda«, rekao je Plenković.


Kazao je da bi čelnici BiH, a osobito dva člana Predsjedništva te države, trebali »reterirati od tih izjava«, posebice jer se pokazalo da nisu istinite, »kako bi se smanjile tenzije u eteru«.


Hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić je u utorak za Grabar-Kitarović rekao da je »nestabilna ona, a ne BiH«, dok je bošnjački član Šefik Džaferović optužio predsjednicu da »ponavlja laži kojima se širi ksenofobija«, a Hrvatsku da vodi »fašističku politiku« prema BiH.


Plenković je u četvrtak kazao kako Hrvatska uvijek podržava napore BiH u njezinim naporima za ekonomsku stabilnost, socijalnu uključenost i prema Europskoj uniji, poručivši kako ta država »nema većeg zagovornika« od Hrvatske u međunarodnim institucijama.


»Naša povezanost će biti vječna. Trebamo jačati naše odnose, a ne ishitrenim reakcijama stvarati tenzije«, naglasio je i ponovio podršku Grabar-Kitarović.


Pozvao je čelnike BiH na dijalog i naglasio kako Zagreb želi da Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod ima svoju priliku da u »ključnim institucijama budu njihovi legitimni predstavnici«.


Premijer je na konferenciji za medije istaknuo i kako sigurnosne službe dviju država moraju surađivati »po svemu što može imati bilo kakav predznak terorizma« jer se nalaze na istoj migrantskoj ruti.


»Mi smo zemlja koja štiti svoju granicu bez da je podigla barikade, ograde, žilet-žice, bodljikave žice. To je bio naš politički odabir. Ja ne bih htio žilet žice prema zemlji koja nam je prijateljska, mi to nećemo raditi«, zaključio je.