Javna rasprava

Plenković kopira Milanovićev “revolving door” sistem: U državnu upravu ulaze novi stranački kadrovi

Jagoda Marić

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Vratila se Vlada Andreja Plenkovića zamisli Vlade Zorana Milanovića, koja uvela u državnu upravu revolving door službenike, one koji dolaze u kabinet ministra s imenovanjem ministra i s njime odlazeBez ikakvog obrazloženja razloga i ciljeva koje želi njime postići Vlada je ovih dana u javnu raspravu uputila zakon o sustavu državne uprave. Ipak i bez tih se obrazloženja lako može zaključiti da bi državna uprava mogla biti još više politizirana, ako je to ikako moguće, a ne profesionalizirana kako su to najavljivali dvije godine u sklopu svojih reformskih dokumenta iz Banskih dvora.


Sama činjenica da Vlada zakon u javnu raspravu upućuje bez tog obrazloženja, koji je propisan Zakonom o pravu na pristup informacijama, a cilj mu je da šira javnost što bilje razumije zakon sugerira da je cilj zadržati raspravu o njemu u što užem krugu. Tome bi trebala pridonijeti i činjenica da je prijedlog u javnoj raspravi samo dva tjedna, dok Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje razdoblje do 30 dana. Navodi se to i u zasad jedinom komentaru na nacrt zakona na e-savjetovanju.


Osim toga što iz sustava nestaju pomoćnici ministra, a u njihovom rangu se uvode dužnosnici koji će nositi titulu glavnih ravnatelja, novost je to što iz postupka imenovanja rukovodećih državnih službenika nestaje raspisivanje javnih natječaja. rukovodeće službeničke pozicije stepenicu su ispod dužnosničkih , primjerice pomoćnika ministra ili ubuduće glavnog ravnatelja, i one bi trebale biti strogo profesionalne. I dosad je ljude na ta mjesta imenovala Vlada, ali je u zakonu barem načelno stajalo da to čini nakon provedenog javnog natječaja. Sada je javni natječaj nestao, a sada u prijedlogu zakona stoji da ih vlada imenuje u skladu sa službeničkim propisima.
Vratila se Vlada Andreja Plenkovića zamisli Vlade Zorana Milanovića, koja uvela u državnu upravu revolving door službenike, one koji dolaze u kabinet ministra s imenovanjem ministra i s njime odlaze. Tako se po uzoru na pojedine zapadne zemlje htio uvesti praksu da ministar sa sobom dovede ljude koji će provoditi njegovu politiku, ali se znalo i da ti službenici s ministrom odlaze, odnosno da njihovo zaposlenje ne može zahvaljujući tom modelu postati trajno u službi. HDZ je bio naravno najveći kritičar takvog zapošljavanja, a model je na krajusrušen na Ustavnom sudu. Sada Vlada predlaže rješenje po kojem poslove podrške čelniku “tijela državne uprave”, što ne mora obuhvaćati samo ministra, u provedbi utvrđene politike Vlade mogu obavljati i druge osobe. Predlaže se da to bude samo na određeno vrijeme, najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave. Vrste radnih mjesta, uvjete za obavljanje poslova i način određivanja njihove plaće Vlada će odrediti posebnom uredbom.


Sve to pogodovat će još i više zapošljavanju stranačkih kadrova u državnoj upravi, što se događalo i dosad, ali Vlada svoje namjere više i ne krije.


Na reakciju Sindikata državnih službenika i namještenika nije dugo trebalo čekati, pa se u priopćenju koje potpisuje njihov glavni tajnik Siniša Kuhar navodi da Vlada namjerava tzv. revolving door službenike, koje je uvela Vlada Zorana Milanovića, zamijeniti „entourage radnicima“.


– Ovakvo rješenje na tragu je, kako izgleda, svim vlastodršcima omiljene ideje da u ministarskim kabinetima instaliraju „svoje“ ljude, što god to značilo. Međutim, dok su Milanovićevi „kružnovratni službenici“ mogli biti novačeni i iz redova postojećih službenika, rješenje koje se sada predlaže, s obzirom na to da se radi o osobama na koje se primjenjuju opći propisi o radu, odnosno da bi postojeći službenici u slučaju takvog zapošljavanja izgubili kontinuitet državne službe, za posljedicu će imati popunjavanje takvih mjesta iz stručno-stranačkog kadrovskog bazena izvan državne službe, procjenjuje Kuhar.


On zaključuje i da aktualna Vlada ovim rješenjem, posebice ako posebnom uredbom propiše zapošljavanje u kabinetima putem javnog natječaja, namjerava doskočiti temeljnoj zamjerci Ustavnog suda, zbog koje je i palo Milanovićevo rješenje, a to je da svaki državljanin RH ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, što je u slučaju prethodnog rješenja izostalo.


– Tako će se, ako ovakvo rješenje popunjavanja ministarskih kabineta prođe, „kružna vrata“ ponovno otvoriti za ljude koji će činiti ministarsku svitu i uživati poseban status u državnoj službi, ovoga puta u svojstvu „entourage radnika“, napominje Kuhar iz čega bi se dalo zaključiti da bi ovo rješenje, po njegovom mišljenju moglo proći na Ustavnom sudu.