Žestok obračun

Plenković: “Oporba kreira lažne teme, a njihov poglavica Milanović je licemjer koji ide iz gliba u blato””

Portal Novi list, Hina

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može ići, izjavio je premijer novinarimaPredsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da su u oporbi, vezano uz poruke koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac  u aferi “softver”, uzeli ponašanja kao da su inspektor Clouseau.


“U oporbi su mahom uzeli obrazac ponašanja kao da su inspektor Clouseau”, rekao je Plenković nakon šireg Predsjedništva HDZ-a zamoljen za komentar činjenice da oporba inzistira na tome da ga u toj aferi nije saslušao hrvatski ali niti europski ured javnog tužitelja.


Smatra da smo prošli tjedan vidjeli novi stil oporbe u zemlji jer smo svaki dan u političkom prostoru imali, kako je rekao, lažne teme i njihovo nestajanje. Prva lažna tema je bila da su hrvatski policajci došli na intervenciju protiv nekog tko je navodno na Novu godinu konzumirao drogu, sami konzumirali droge i još je nudili drugima na toj fešti.
Druga lažna tema u javnom prostoru je izmišljotina da HDZ “krade plaže” hrvatskim građanima, a treća je vezana uz zdravstvo.


“Kreiranje tema koje nisu teme. Pa i onda tko je AP tema. Anthony Perkins, je tema”, kazao je.


Hrvatska opozicija predvođena poglavicom na Pantovčaku


Plenković smatra da se opozicija tako ponaša kako bi pokrili svoju sramotu u glasanju o vojnoj misiji pomoći Ukrajini (EUMAM) pri čemu njihov “‘poglavica’ (Zoran Milanović), koji je isto inspektor Clouseau, danas ide korak dalje i pritišće DORH u vezi ministra obrane Marija Banožića”.


“To je hrvatska opozicija predvođena poglavicom na Pantovčaku”, poručio je. Uz to, smatra Plenković, u takvom kontekstu se pokriva i smeće u Zagrebu.


“Hajdemo nabaciti sve neteme, sve baciti na HDZ i ako možemo i na mene osobno, samo da ne govorimo o njihovoj sramoti i njihovim lošim potezima”, kazao je.


Predsjednik HDZ-a je, upitan je li se moglo ići u nabavku softvera a da za to nije bio osiguran novac iz proračuna, rekao da to nije bilo nešto što je bilo ranije planirano, ali zato je napravljen rebalans proračuna.


Pojasnio je kako rebalans proračun i služi da bi se “pokrilo” ono što se nije planiralo na vrijeme. Plenković je poručio i da se Vlada, a niti njegov Ured, ne bave odobravanjem pojedinih projekata pri sastavljanju proračuna ili pri rebalansu.


Plenković je na više upita novinara na temu nabavke softvera istaknuo i da je imao jako puno razgovora na temu nabavke softvera. Dodao je i da je  s ministrom zdravstva Vilijem Berošem imao velike rasprave vezano uz nabavku softvera za zdravstveni sustav.


Svaki put kada dolaze neke velike javne nabave koje koštaju jako puno i uključuju softvere, kompjutere i digitalizaciju – o tome razgovaraju, rekao je Plenković. Dodao je da se nakon sastanka o softveru više nije bavio tom temom. “To je resorna stvar”, kazao je.


Što kaže Žalac u porukama je jedno a realnost drugo


Na novinarsku ocjenu kako je ministrica Žalac, kako se vidi u porukama, očekivala nešto, Plenković je odgovorio: To što ona kaže u porukama je jedno, a realnost je nešto drugo.


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da ne zna odnose li se na njega inicijali AP, spominjani u porukama koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac u aferi “softver” ali je dojma da autorice tih poruka nisu zadovoljne dotičnim.


Predsjednik HDZ-a izvijestio je na širem Predsjedništvu da su razgovarali o puštanju u javno savjetovanje novog Zakona o obnovi, najavivši da će idući tjedan on po hitnoj proceduri biti upućen u Hrvatski sabor.


Također, naveo je i da su raspravili sve ekonomske aspekte članstva Hrvatske u europodručju te činjenici da će rast u 2022. godini biti oko šest. Također, inflacija je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, zadržana na 10,8 posto te su osigurali i da plaće rastu za 30 posto.


Plenković kaže da Milanović izjavom o Kosovu i Ukrajini ide “iz gliba u blato”


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da predsjednik države Zoran Milanović “ide iz gliba u blato” nakon što je izjavio da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikada neće biti ukrajinski.


“Iz gliba u blato, u živi pijesak…Iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može ići”, izjavio je premijer novinarima.


“Rezime tog narativa je: Sjednimo što prije za stol, dajmo Rusima da otkinu neznam koliko tisuća kvadratnih kilometara Ukrajine i zaboravimo na širenje NATO-a ili politiku otvorenih vrata. Neka se Ukrajinci pokunje i čekaju koliko će ih ovi još pobiti ili koliko će im teritorija uzeti“, rekao je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.


Milanović je ranije u ponedjeljak ponovio da se protivi slanju ubojnih sredstava Ukrajini i rekao da je “posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina” i da je Kosovo “oteto od Srbije”.


“Tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (…) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi – onda je to kriminal”, rekao je Milanović.


Plenković je izjavio kako niti jedna zemlja nije anektirala Kosovo i da ne zna da pojam ekstrakcije postoji u međunarodnom pravu.


“Do sada još nismo doživjeli ovakav narativ o Kosovu. Ne znam čime je izazvan. Vidim da je sada ne samo zvijezda u ruskim, nego i u srpskim medijima”, rekao je Plenković.


Zamjerio je oporbi – SDP-u, Mostu i Domovinskom pokretu što nije osudila Milanovićeve izjave.


“Normalna reakcija političke scene bi bila najčvršća moguća osuda stavova koji direktno štete vanjskopolitičkoj poziciji Hrvatske“, rekao je premijer.