Premijer u kampanji

Plenković: Kandidat SDP-a ima samo 29,5 posto glasova, to je ogroman potencijal za predsjednicu u drugom krugu

Hina

Foto/D. KOVAČEVIĆ

Foto/D. KOVAČEVIĆ

Istaknuvši dobre rezultate rada svoje Vlade (zdrav gospodarski razvoj, veća zaposlenost i manja nezaposlenost, veće plaće i mirovine i dr), Plenković je rekao da su ta postignuća i sve što su radili s predsjednicom Republike veliki plus, a nikako nešto čega bi se trebali sramitiZAGREB – Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da je drugi krug predsjedničkih izbora bitka za smjer Hrvatske, ustvrdivši da Zoran Milanović sada »glumata da je uključiv i pun zajedništva«.


»Ovo je bitka za smjer Hrvatske. Imate protukandidata koji sada glumata da je uključiv i pun zajedništva. Mislim da hrvatski narod nije baš toliko počeo patiti od amnezije da bi zaboravio tko je dijelio Hrvatsku, tko je isključiv i tko nastoji ponovno u drugom ruhu prodati istu priču.


I to kao premijer bez rezultata«, rekao je Plenković novinarima tijekom obilaska centra Zagreba.
Smatra da će hrvatski građani u drugom krugu predsjedničkih izbora prepoznati postignuća aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i vidjeti da je njezin program, za razliku od Milanovića koji ga nema, konkretan i dotiče sve bitne teme hrvatskog društva.


Poručio je da će Grabar-Kitarović, kao i do sada, nastaviti jačati međunarodni ugled zemlje, brinuti o skladnom funkcioniranju svih institucija, zalagati se za jačanje gospodarstva, demografsku revitalizaciju, decentralizaciju, ravnomjerni regionalni razvoj i sl.


Na pitanje kako će privući birače Miroslava Škore kazao je kako su svi birači jednaki, svatko ima svoj glas i i razum te procjenu tko je osoba koja u idućih pet godina treba biti na dužnosti predsjednice Republike.


»Ovaj rezultat je vrlo jednostavan. Imate kandidata SDP-a s još 13 stranaka i dođe samo do 29,5 posto glasova, a ovdje imate cijelu angažiranu mobilizaciju niza desnih stranaka koje nastoje odgristi dio biračkog tijela HDZ-a i svejedno u tome ne uspije. Onda znate da je to ogroman potencijal za predsjednicu Republike u drugom krugu«, kaže Plenković.


Drži kako je smjer kojim vode zemlju i HDZ dobar za društvo, građane i stranku. Ponovio je kako je HDZ koji vode na desnom centru te pozvao one koji o tome dvoume ili nisu sigurni neka »popiju čašu vode« i vide koje su to politike koje vode.


Istaknuvši dobre rezultate rada svoje Vlade (zdrav gospodarski razvoj, veća zaposlenost i manja nezaposlenost, veće plaće i mirovine i dr), Plenković je rekao da su ta postignuća i sve što su radili s predsjednicom Republike veliki plus, a nikako nešto čega bi se trebali sramiti.


»Na tom tragu treba samo malo razbistriti maglu, odvojiti netočno od točnoga, sve halucinacije i sve ostale fikcije te raznorazne druge priče koje se sada već sustavno iz nekih određenih izvora i političkih stranaka ljudima serviraju kao da su istine treba jednostavno pobrisati«, poručio je.


Upitan pomaže li ili odmaže Grabar-Kitarović njegovo prisustvo u kampanji odgovorio je kako svatko onaj koji je razuman i vidi što je njegova Vlada napravila može »zbrojiti dva i dva«. Ponovio je i da će se aktualna predsjednica odazvati na sučeljavanja.


Upitan o dijelu desnih birača koji se ne slažu s njegovom politikom i kako vodi HDZ, odgovorio je kako njih sigurno muči sve što su učinili za dignitet Domovinskog rata, za prava hrvatskih branitelja, jačanje Hrvatske vojske, jačanje hrvatske policije, čuvanje naše granice i čuvanje nacionalnih interesa te utjecaj Hrvatske u svijetu.


Što se tiče ideoloških pitanja, poput Istanbulske konvencije, Plenković je rekao kako siguran da svi birači desnog centra, članovi i članice HDZ-a nemaju ništa protiv da jačamo zakonski okvir protiv divljaka koji mlate žene i djecu.


»Stojim iza toga, stajao sam jučer, stajat ću sutra i stajat ću cijeli svoj život neovisno o toj konvenciji, i treba tu maglu raščistiti«, poručio je.