Predsjednik Vlade

Je li ovo kraj krize oko Vrhovnog suda? Plenković: “Dobronić je pošten, teško će se javiti bolji kandidat”

Portal Novi list

Sutra ćemo pozitivnim ocijeniti nastupe i Dobronića i Mrčele. Većina želi vratiti fokus na stvarne probleme”, zaključio je predsjednik Vlade.Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine poručio je da su uglavnom pričali o izboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i o predstojećem zakonu za sprječavanje sukoba interesa, javlja N1.


“Proteklih mjeseci vidjeli smo da se na pogrešan način pokušava prikazati izbor predsjednika VS-a kao spas i reformu hrvatskog pravosuđa. Naravno da to nije točno. Predsjednik VS-a ima ovlasti u organizaciji rada Suda, ne dodjeljuje predmete, ne sudi, ne predlaže i ne donosi propise. Reformu pravosuđa provodi Vlada, u tri segmetna. U fokusu reforme pravosuđa je smanjenje broja neriješenih postupaka, skraćenje trajanja postupaka i jačanje profesionalnosti sudaca”, rekao je premijer dodavši da je Vlada uvela transparentnost u sustav pravosuđa te učinila procese bržima i učinkovitijima i da je u tome bit reforme pravosuđa.


“Suci su proteklih mjeseci bili sustavno omalovažani i blaćeni. Zbog takvog ozračja smo dobili kritiku od strane EK-a”, kaže premijer.
Reformom pravosuđa su se bavile sve hrvatske vlade, govori premijer. Problemi i dalje postoje, postojali su i 2013., ali su bili puno veći. Bilo 33 posto neriješenih predmeta. Postupci su trajali 165 dana, danas traju 133 dana, rekao je premijer. Dodao je i kako te godine VS nije bio kvalificiran kao “boys club” i nisu u njemu “suci uživali kao prasci”.


“Tada je sastav VS-a u velikoj mjeri bio isti kao i danas, ali tada ovoga nije bilo. U tišini je za predsjednika imenovan Branko Hrvatin na treći mandat zaredom i nigdje nije bilo ni riječi da će izbor predsjednika VS-a predstvaljati ključnu transformaciju hrvatskog pravosuđa”, kaže premijer dodajući da je predsjednika VS-a tada predložio Ivo Josipović, a potvrdila većina Zorana Milanovića.


Plenković je rekao da je Radovan Dobronić iznio dobar prijedlog programa, ali da je to napravio i sudac Mrčela. Prema njegovim riječima iz Odbora se moglo čuti da su obojica zavrijedili pozitivnu ocjenu na glasanju.


“Mi kao Vlada i vladajuća stranka, nismo sve ovo vrijeme imali osobu koja je bila naš kandidat. Bitno je to ponoviti”, rekao je Plenković.


Plenković je ponovio i kako je predsjednik Republike svoju raniju kandidatkinju, Zlatu Đurđević, predložio suprotno propisima.


“Što se nas tiče, sudac Dobronić zadovoljava uvjete javnog poziva. Prema našim procjenama riječ je o poštenom čovjeku zainteresiranom za svoj posao i zasigurno nesklonom korupciji u bilo kojem pogledu”, rekao je premijer dodavši da je malo vjerojatno da se u budućim postupcima javi netko tko bi bio bolji kandidat.


“Sutra ćemo pozitivnim ocijeniti nastupe i Dobronića i Mrčele. Većina želi vratiti fokus na stvarne probleme”, zaključio je predsjednik Vlade, prenosi N1