Premijer

Plenković: Hrvatska nastavlja cijepljenje AstraZenecom, korist je veća od rizika

Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler, Reuters

Foto Sergej Drechsler, Reuters

HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom, a Vlada će pratiti taj stav, rekao je Andrej PlenkovićPremijer Andrej Plenković izjavio je da se u Hrvatskoj nastavlja cijepljenje AstraZenecom. Hrvatska je najviše cjepiva naručila upravo od ovog proizvođača.


Podsjetimo, EMA, Europska agencija za lijekove, danas je na press konferenciji potvrdila da postoji veza između cjepiva AstraZenece i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Međutim, u EMA-i naglašavaju da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od od rizika mogućih nuspojava.


Stručnjaci EMA-e ipak poručuju kako bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo dodati na popis mogućih rijetkih nuspojava.


Cijena nema veze s kvalitetom
“Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-om i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav EMA-e je da je korist od cjepiva veći od rizika i zato HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom, a Vlada će pratiti taj stav”, rekao je Plenković.


Prema Plenkoviću, cijena nema veze s kvalitetom cjepiva.


“Cijene je odredila EK, koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama. Cjepiva štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promijenilo.


Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića cjepiva protiv covida da dođe do nuspojava kad se procjepljuju milijuni ljudi”, dodao je premijer.


Spremni smo naručiti Sputnjik


Podsjetio je da su i ranije apelirali, kad je nekoliko država privremeno obustavilo cijepljenje AstraZenecom, da svaka takva odluka utječe i na stavove građana u zemljama gdje nije bilo takvih preporuka.


“Zadaća je svih nas koji su uključeni da se izborimo za kredibilitet cjepiva. Nastavit ćemo tražiti mogućnost da se nabave cjepiva od drugih kompanija.


Što se tiče Sputnjika, podnijeli smo zahtjev za dokumentacijom i spremni smo naručiti i to cjepivo. No, uvijek je dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvaliteti pojedinog cjepiva”, izjavio je Plenković.