OBJEKT "VUKOVAR"

Plenković: Hrvatska ima moderno naoružanu vojsku, koja je jamac sigurnosti i stabilnosti

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"Kad govorimo o planiranim aktivnosti moje Vlade na području obrane i sigurnosti, mi smo sve naše zadane ciljeve ispunili.  Ostaje još višenamjenski borbeni avion”, kazao je Andrej PlenkovićZAGREB – Premijer Andrej Plenković u srijedu je svečano otvorio novoizgrađeni smještajni objekt „Vukovar” na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” poručivši da je Hrvatska vojska danas  jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i naroda.


„Danas je Hrvatska vojska spremna i sposobna  u svakom trenutku i pod bilo kojim uvjetima odgovoriti na sve izazove i ugroze radi zaštite nacionalne sigurnosti”, rekao je Plenković u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.


Zahvalnost poginulima


Ističući kako su vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu uporište razvoja oružanih snaga, izrazio je i zadovoljstvo što naši vojnici, dočasnici i časnici širom svijeta postižu sjajne uspjehe na međunarodnim vježbama i u misijama.
Izrazivši duboku zahvalnost i poštovanje svim braniteljima, svim nestalim, poginulim i ranjenim  i njihovim obiteljima za sve što su učinili za Hrvatsku, ponovno je odao i poseban pijetet prema nedavno pet poginulih mladih pripadnika HV-a te je izrazio poštovanje i zahvalnost njihovim obiteljima.


Foto galerija: Andrej Plenković otvorio vojni hotel Foto: Davor Kovačević


Navodeći da je jedan od osnovnih parametara koji definira današnje moderne oružane snage moderna i sofisticirana oprema koju koristi, Plenković je naglasio i kako je danas hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije


Poručio je i da je njegova vlada uložila mnogo napora i financijskih sredstava kako bi na ravnomjeran način razvijali sve grane Hrvatske vojske. Spomenuo je izgradnju i nastavak izgradnje obalnog ophodnog broda, nabavu višenamjenskih borbenih helikoptera „Black Hawk“, opremanje borbenih vozila „Patria“, nabavu modernih besposadnih zrakoplovnih sustava i sl.


“Kad govorimo o planiranim aktivnosti moje Vlade na području obrane i sigurnosti, mi smo sve naše zadane ciljeve ispunili.  Ostaje još višenamjenski borbeni avion”, kazao je.


Obrambeni proračun


Plenković je istaknuo i da je cilj Vlade Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i još kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njen međunarodni ugled. Podsjetio je i da je njegova vlada  nakon šest godina pada i stagnacije četiri godine zaredom povećala obrambeni proračun.


Obilježavanju tih jubileja, uz Plenkovića, nazočili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik HVU general-bojnik Mate Pađen te drugi visoki vojni i civilni uzvanici..


Ističući kako novootvoreni smještajni objekat ponosno nosi ime „Vukovar” simbola hrvatske slobode, opstojnosti i čuvara hrvatskog identiteta Jurković je rekao kako se on sastoji od 15 etaža s ukupno 89 smještajnih jedinica. Namijenjen je za potrebe smještaja polaznika škola HVU, a njegovom potrebom značajno će se podići standard smještaja i života svih polaznika i sudionika nastavnih i obučnih procesa na HVU.


Tomislav Ivić poručio je da su Hrvatskoj vojsci vratili pobjednički sjaj kakav je imala u Domovinskom ratu. Izrazio je zadovoljstvo brigom za vojnika, dočasnika i časnika kao središnjeg i najvažnijeg dijela obrambenog sustava. Podsjetio je i da su im vratili materijalna prava te kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta i života i rada u vojarnama.


„Otvorenje objekta Vukovar najvidljiviji je simbol transformacije Hrvatske vojske”, rekao je Ivić.