Premijer u Bruxellesu

Plenković: Hrvatska bi mogla u Schengen 2022. godine. Uđemo li ranije, bit ćemo jako zadovoljni

foto: REUTERS/Johanna Geron

foto: REUTERS/Johanna Geron

"Sada polako pripremamo tu temu da dođe na političku razinu odlučivanja i nakon jučerašnjeg razgovora s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson mislim da smo na dobrom tragu...."BRUXELLES – Hrvatska je na dobrom putu da 2022. godine postane članicom šengenskog prostora, a nakon toga i uđe u eurozonu, izjavio je danas u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.


“Bilo bi sjajno da 2022. godine uđemo u Schengen, a bude li ranije bili bismo jako zadovoljni, a što se tiče eurozone, učinit ćemo sve da to bude što prije”, rekao je Plenković nakon završetka izvanrednog samita EU-a u Bruxellesu.


Istaknuo je da je tijekom dvodnevnog samita iskoristio prigodu za niz bilateralnih razgovora o ta dva hrvatska strateška cilja.
“Nastojao sam senzibilizirati svoje sugovornike u vezi s činjenicom da smo od Komisije dobili zeleno svjetlo i potvrdu o potpunom ispunjavanju tehničkih kriterija za Schengen. Sada polako pripremamo tu temu da dođe na političku razinu odlučivanja i nakon jučerašnjeg razgovora s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson mislim da smo na dobrom tragu. Slično je i s eurozonom”, rekao je Plenković.