KUJUNDŽIĆEV NASLJEDNIK

Plenković blizu odluke, izbor za ministra zdravstva je Vili Beroš, čija je imovinska kartica također impresivna

Portal Novilist.hr

Željko Plazonić  Foto S. DRECHSLER

Željko Plazonić Foto S. DRECHSLER

U imovinskoj kartici koju je ispunio prilikom dolaska na dužnost pomoćnika ministra stoji da mu supruga radi u dječjem vrtiću, da ima neto plaću od 6184 kune, da zajedno imaju dva kredita, jedan od 50.000 eura podignut 2016. i drugi od 75.500 eura podignut 2008. godine. U Zagrebu imaju dvije nekretnine, jednu od 140 kvadrata u Rudešu i drugu od 50 kvadrata u VrapčuZAGREB – Predsjednik Vlade Andrej Plenković razriješio je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića.


Potencijalni kandidati za novog ministra su Vili Beroš, Željko Plazonić, Dario Nakić, Drago Prgomet i Ante Ćorušić.Kako se neslužbeno doznaje upravo će pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš vjerojatno postati novi ministar. On je odradio razgovor s premijerom u Banskim dvorima i uskoro bi vijest trebala postati i službena.

U svojoj imovinskoj kartici Beroš i supruga imaju dva kredita od ukupno 125.500 eura


Prije dolaska u Ministarstvo Beroš je bio pročelnik Zavoda za endokranijalnu neurokirurgiju u KBC-u Sestre milosrdnice.
U imovinskoj kartici koju je ispunio prilikom dolaska na dužnost pomoćnika ministra stoji da mu supruga radi u dječjem vrtiću, da ima neto plaću od 6184 kune, da zajedno imaju dva kredita, jedan od 50.000 eura podignut 2016. i drugi od 75.500 eura podignut 2008. godine.


U Zagrebu imaju dvije nekretnine, jednu od 140 kvadrata u Rudešu i drugu od 50 kvadrata u Vrapču. Imaju i voćnjak od 1692 kvadrata u Laduču. Beroš je i suvlasnik (s trećim osobama) stana od 75 kvadrata i kuće s okućnicom od 135 kvadrata u Jelsi na Hvaru, što je stekao nasljedstvom.


Supruga ima Audi A3 iz 2011. godine, a on Jeep iz 2008. godine. Suvlasnik je glisera, procijenjenog na 70.000 kuna. U imovinskoj kartici naveo je i da posjeduje sat Breitling, a vrijednost pokretnine u trenutku podnošenja izvješća bila je 35.000 kuna.


S obitelji ima i štednju od 25.000 eura.


Vili Beroš kaže da je sve projekte uz Kujundžića vodio upravo on.


“Plazonić je imao ingerenciju, da je htio nešto napraviti, napravio bi.”


O projektima Beroš govori:


“Kao prvo moramo voditi računa o ljudskom potencijalu. Liječnici, medicinske sestre su naše najveće blago. Plaće, prekovremeni. Pozvao bi komoru, zbor i sindikat i razgovaro o problemima ljudskih potencijala.


Uvođenje hitne helikopterske medicinske službe zbog toga što preko ljeta imamo izniman broj turista i to je apolutno nužno ne možemo biti među zadnjima u Europi. “


“S obzirom na situaciju u kojoj se momentalno nalazimo i na vrijeme koje je pred nama, s obzirom da sam tu preko 3 godine, sudjelovao sam u niz velikih projekata u Ministarstvu koji su još u tijeku, s obzirom na svoje 40-godišnje u struci, ja sam spreman preuzeti dužnost ako to premijer predloži i ako se svi slože, ja sam spreman završiti sve velike projekte koje smo započeli.


Sve ostalo će biti malo teže ako netko drugi dođe jer ga morate eduicrati i vrijeme nije saveznik jer vremena nema.”


Pitali smo ga na koje projekte bi se usredotočio tijekom 6 posljednjih mjeseci mandata.


“Pulsku bolnicu treba završiti, ona će biti gotova najvjerojatnije do kraja ove godine, sredstva su osigurana. Treba revitalizirati i pustiti u rad adaptaciju prostora Imunološkog zavoda te riješiti probleme s plaćanjem sudskih tužbi koje su dobili naši doktori, to treba pod hitno riješiti.


Za bolnicu Blato kaže kako ne postoji niti studija isplativosti projekta. Za to trebaju godine.”


O ostalim kandidatima kaže:


“To su sve moji drage kolege, nemam ništa za loše reći. Međutim, Prgomet, primjerice, bi došao sa sistemom nedovoljnog poznavanja trenutnog stanja.


Beroš nije bio baš involviran u projekte od prvog dana. U podređenom je položaju, nije baš pokazao sjajnu suradnju sa mnom kao s državnim tajnikom. “