AFERA U VLADAJUĆOJ STRANCI

Plenković o Žinićevoj imovini: “To nije predmet HDZ-a ni mene, to on kao čovjek mora sam objašnjavati”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“On je u situaciji kojoj predstoje dva pravca – da kao župan do lokalnih izbora bude uključen u aktivnosti u obnovi SMŽ-a od posljedica potresa i da rješava pitanja oko njegove imovine, to je više nego dovoljno da sam procijeni da u takvim okolnostima ne može voditi županijsku organizaciju”, rekao je PlenkovićPremijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na niz pitanja o političkoj sudbini sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.


“G. Žinić je nakon jučerašnjeg i današnjeg sastanka podnio ostavku zbog trenutne situacije. Smatramo da bi daljnji ostanak na čelu županijske organizacije to bio problem”, rekao je Plenković, javlja N1.


Žinić mora sam procjeniti


“U Požegi smo vidjeli ostavku gradonačelnika i donijeli smo odluku da županijska organizacija raspusti gradsku. Imaju dovoljno vremena da se pripreme za lokalne izbore. Tko se bavi javnim poslom mora voditi računa o tome da problematične situacije nisu dobre. Onda je bolje ne baviti se ovim poslom”, dodao je.
O Žiniću je dodao: “On je u situaciji kojoj predstoje dva pravca – da kao župan do lokalnih izbora bude uključen u aktivnosti u obnovi SMŽ-a od posljedica potresa i da rješava pitanja oko njegove imovine, to je više nego dovoljno da sam procijeni da u takvim okolnostima ne može voditi županijsku organizaciju.”


Komentirao je i zakon o lokalnim izborima: “Smisao zakona je bio da imamo manje raspuštanja organizacija. Lokalni izbori su dovoljni jednom u četiri godine po mom mišljenju. Neke sredine smo tri, četiri puta raspuštali. Ključni je preduvjet da oni koji idu na izbore, da mandat odrade kako treba. Imamo velik broj jedinica lokalne samouprave, toga nema puno.


Žinić ima vremena razjasniti sve, to nema veze ni sa mnom ni sa strankom, to je na njemu da objašnjava”, dodao je i rekao o sustavu: “Rekao bih da su mu to omogućile različite okolnosti. To nije predmet HDZ-a ni mene, to on kao čovjek mora sam objašnjavati.”


Napomenuo je da oko tog slučaja još nisu utvrđene sve okolnosti. “Nemamo mehanizam kao stranka da radi provjere ljudi. Ako Porezna uprava nešto radi, oni to drže za sebe, ne daju to nama. Imamo povjerenje u integritet onih koji se kandidaraju.”


“Ne vidim neku dramu”


O osnivanju istražnog povjerenstva Plenković je rekao: “Nakon potresa smo svjedočili histeriji. Onda smo došli do činjenica. Skoro 6.000 kuća obnovljeno je nakon rata. Trenutno je više od 3.700 upareno u smislu šteta, a samo 69 je dobilo crvenu naljepnicu. Detaljno sam objasnio sve o tome. Nije realno da takav potres ostavi netaknutim kuće i zgrade u centru. Inicijativa o osnivanju povjerenstva je angažirana agenda oporbe uoči lokalnih zbora nakon što su bili pometeni na parlamentarnim izborima. Ne vidim neku dramu.”


O eventualnom popuštanju mjera nije htio govoriti:


“Zahvaljujući mjerama situacija izgleda dobro. Brojke su jako dobre. Kad odlučimo o popuštanju mjera, reći ćemo vam. Sastanak je u nedjelju. Morate pitati neku krticu iz udruge ugostitelja o dokumentima o popuštanju mjera.”


“Trenutno što se tiče brojeva, nalazimo se u pozitivnoj fazi. Sukladno tome ćemo vidjeti postoje li neke mjere koje ćemo postupno popuštati ne bi li građanima vratili navike. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja nije išla u potpune restriktivne mjere i policijski sat. Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja”, dodao je.


O stavu Hrvatske prema covid putovnicama rekao je: “Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne prepreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven stav s koordiniranom politikom. Kao s cijepljenjem. Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, dobro smo se pripremili za sastanak. Mislim da će na kraju biti cjeloviti dogovor. Svi žele oporavak gospodarstva i što veći broj zaštićenih ljudi u svojim zemljama, ali i sigurnost ako netko dolazi iz druge zemlje.”


“Prema dinamici koju imamo do travnja bismo trebali imati veliku procijepljenost najugroženijih i najizloženijih. A drugi dio do ljeta”, rekao je o cijepljenju u Hrvatskoj. “Tema sastanka je samo covid – cijepljenje, testovi, dogovori s kompanijama i mjere. Nismo dobili puno manje. Svaka zemlja dobija količinu u odnosu na broj stanovnika. Veća dinamika dolaska će krenuti od veljače i ožujka”, dodao je.


Kornatska tragedija


O suđenju za kornatsku tragediju mogućnosti daljnje istrage Plenković je rekao: “Prije svega žao mi je poginulih vatrogasaca. Pravni proces je toliko trajao, pitanje je sudova. Koliko znam, bila je riječ o eruptivnom požaru, rijetkom fenomenu. Mi smo otvoreni za sve razgovore, ali mislim da su nadležna tijela već dosta o tome bili decidirani.”