Cuspis

Platformu Cijepise izradio Berošev poznanik, kojem Ministarstvo zdravstva isplaćuje milijune

Portal Novi list

Vinko Kojundžić (u crvenom krugu) fotografiran u ležernom izdanju dok fotografira ministra Vilija Beroša prilikom posjeta splitskom Crvenom križu / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Vinko Kojundžić (u crvenom krugu) fotografiran u ležernom izdanju dok fotografira ministra Vilija Beroša prilikom posjeta splitskom Crvenom križu / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Ime Cuspis grupe je jednostavno ostalo u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme za spasonosno cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPressPlatformu cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani prijavljuju za cijepljenje protiv koronavirusa, od prvog dana prati niz amaterskih pogrešaka. Prvi je dan ova, podsjetimo, internetska platforma, radila samo do kraja radnog vremena u državnoj službi.


Zatim su, nekima i tjednima nakon prijave, dolazili dvostruki mailovi s potvrdom prijave, a onda su i djeca pozivana na cijepljenje prije njihovih roditelja.


Telegram od Ministarstva zdravstva skoro puna dva mjeseca pokušava dobiti detaljne informacije o izradi i cijeni platforme, no odgovori koje su dosad dobili iz resora ministra Vilija Beroša u najmanju su ruku općeniti. Pogotovo kad je riječ o konkretnoj tvrtki ili tvrtkama kojima je ministarstvo dodijelilo posao izrade platforme.
Cijena sustava iznosi 4.467.515 kuna, s uključenim PDV-om.


Unatoč tome što je Ministarstvo u svom posljednjem odgovoru, koji su poslali sinoć, izbjeglo imenovati firme koje je angažiralo, Telegram je otkrio da se radi o tvrtki Cuspis.


Ime Cuspis grupe je jednostavno ostalo u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme za spasonosno cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPress.


cuspis kod cijepise wordpress morello theme


Činjenica je da je ta tvrtka, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić, posljednjih godina dobro poslovala s Ministarstvom zdravstva. Dobri poslovi počinju 2018. godine, kad je tamo prvo na mjesto pomoćnika, a zatim ministra zasjeo Vili Beroš.


Po javno dostupnim podacima iz državne riznice koji sežu do 2013. godine, Cuspis od Ministarstva zdravstva do 2018. godine nije dobio ni kune. Od tad do današnjeg dana – oko 14 milijuna kuna, piše Telegram.


Vinko Kojundžić snimljen je i na fotografiji s Berošom, kad je ministar u vrijeme predizborne kampanje bio u splitskom Crvenom križu. Kojundžić je snimljen kako, ležerno odjeven, Beroša snima fotoaparatom.


Vlasnik Cuspisa tvrdio je tad kako se, na godišnjem odmoru, slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjesto s ministrom s kojim se, inače, upoznao tek kad je Beroš postao pomoćnik ministra.


I Beroš je potvrdio da poznaje Kojundžića, uz dodatak da tako poznaje i sve osobe i tvrtke koje surađuju s Ministarstvom zdravstva.