Vremenska prognoza

Planirate za vikend uživati na otvorenom? U nekim krajevima to i nije najbolja ideja

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U nedjelju se ni duž obale ne može isključiti poneki pljusak, a u ponedjeljak su izgledni u IstriS novim prodorom nestabilnog zraka za vikend u unutrašnjost stižu pljuskovi i grmljavina. Jače će biti izraženi u subotu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a u nedjelju u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, pri čemu se pokoji pljusak može spustiti i obale. Tjedan pred nama bit će u znaku barem djelomice sunčanog te uglavnom suhog vremena, tu i tamo i ponekog pljuska, osobito u ponedjeljak te opet od srijede, kada će i na Jadranu biti nestabilno. I dalje će biti iznadprosječno toplo, ali ne i vruće, na Jadranu uz često umjereno i jako jugo.”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.


Subota će na istoku Hrvatske biti većinom sunčana. Popodne i navečer uz jači razvoj oblaka bit će pljuskova i grmljavine, ali ne posvuda. Ondje gdje se pojave, mogu biti izraženi. Popodne će zapuhati sjeverni vjetar. Bit će vruće i sparno uz oko 30 °C. U središnjoj Hrvatskoj prijepodne većinom sunčano. No već bi sredinom dana moglo zagrmjeti u Međimurju i Zagorju. Uz jače pljuskove moguće je i nevrijeme. Popodne i navečer bit će ih i drugdje. Umjeren jugozapadni vjetar okrenut će na sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 28 do 30 °C.


Pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će popodne biti jačeg razvoja oblaka te ponekog pljuska s grmljavinom. Puhat će slab i umjeren jugozapadni vjetar, a u noći pod Velebitom bura. Danju će biti vrlo toplo uz 25 do 28 °C. U Dalmaciji pretežno sunčano s umjerenom naoblakom. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a more će biti mirno i malo valovito. Jutarnja temperatura od 9 °C u unutrašnjosti do 17 °C na obali, a najviša dnevna od 26 do 29 °C.
Vrlo toplo uz 26 do 29 °C popodne i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, uglavnom s malom naoblakom. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.


“Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano. Pritom neće biti posve stabilno pa je moguć i poneki pljusak, osobito u nedjelju i ponedjeljak u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Sjeverni vjetar oslabjet će, a zapuhat će jugoistočni i jugozapadni s kojima će stizati sve topliji zrak. Na Jadranu sunčanije i stabilnije nego na kopnu, ali povremeno i više oblaka. U nedjelju se ni duž obale ne može isključiti poneki pljusak, a u ponedjeljak su izgledni u Istri. Zapuhat će jugo i postupno jačati. Temperatura se neće znatnije mijenjati, no jutarnja bi s jugom ponegdje mogla znatnije porasti.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.