Antikorupcijski korak

Plaćanje kazni policajcu “na ruke” ide u povijest već za tjedan dana. Od 1. srpnja primaju samo – kartice

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Za tu svrhu MUP je nabavilo 600 POS uređaja, raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj i to policijskim ophodnjamaOd 1. srpnja prometne kazne na mjestu počinjenja prekršaja više se neće moći plaćati gotovinom jer Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu kazni putem POS uređaja.


Za tu svrhu MUP je nabavilo 600 POS uređaja, raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.


MUP ispunjava antikorupcijske preporuke


Uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, MUP ispunjava preporuke GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor sustava plaćanja kazni te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji.
Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. provela unutarnju reviziju, kažu u policiji.


Dodaju da policajci već koriste POS uređaje za naplatu kazni, a od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati.


Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.


Plaćenjem odmah kazne manje za polovicu


Plaćanjem manjih novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja iznos kazne umanjuje se za polovicu, a ukoliko prekršitelj želi platiti odmah, ali to nije u mogućnosti jer kod sebe nema karticu ili dovoljno novca na računu policajci će mu uručiti obavijest o počinjenom prekršaju.


U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja ako kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana.


Ako prekršitelj ne želi na mjestu počinjenja platiti kaznu, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako u roku od 8 dana od pravomoćnosti plati dvije trećine kazne, ističu u policiji.