Zadnji sati zagrebačkog gradonačelnika

Hoće li policija istražiti neobične okolnosti smrti Milana Bandića?

P. N.

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Zašto nije direktno pozvana Hitna, nego je poziv išao prema ravnatelju Hitne, s kim je zapravo Bandić proveo zadnje sate, je li Hitna mogla doći prije i pružiti Bandiću pomoć na vrijeme - sve su to pitanja na koja i dalje nema preciznih odgovoraOkolnosti smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i dalje nisu razjašnjene.


U noći u kojoj je umro prvo se pojavila informacija da je umro u svom stanu u Bužanovoj, onda se krenula širiti verzija po kojoj je umro kod prijatelja Sergija Ivanovića na Vrhovcu, da bi se zatim otkrilo da je Hitna došla po Bandića na adresu gdje živi njegova bliska suradnica Natalija Prica, koja je udaljena pet minuta hoda od kuće Sergija Ivanovića, piše Index.


Iako su Bandićevi prijatelji tvrdili da su pozvali Hitnu, iz dobro upućenog izvora Index je doznao da su zvali direktno ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarka Rašića te da je on odmah nazvao dispečerski centar da upute vozila Hitne pomoći. Zašto nije direktno pozvana Hitna, nego je poziv išao prema ravnatelju Hitne, s kim je zapravo Bandić proveo zadnje sate, je li Hitna mogla doći prije i pružiti Bandiću pomoć na vrijeme – sve su to pitanja na koja i dalje nema preciznih odgovora.


Nepružanje pomoći u životnoj opasnosti je kazneno djelo
Nepružanje pomoći osobi u životnoj opasnosti je kazneno djelo. Članak 123 Kaznenog zakona glasi: “Tko ne pruži pomoć osobi u životnoj opasnosti, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.”


Zbog svega ovoga Index je poslao upit MUP-u provode li istragu oko okolnosti Bandićeve smrti.


“Iz do sada poznatih okolnosti ne proizlazi da bi smrt u konkretnom slučaju nastupila kao posljedica kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, stoga policija u ovom trenutku nema zakonske osnove temeljem koje bi provodila određene provjere”, stoji u odgovoru MUP-a za Index.


Iz dobro upućenih izvora u postupanje policije Index doznaje kako policija ne može pokrenuti istragu te da bi to jedino mogla u slučaju da netko podigne kaznenu prijavu protiv osoba za koje se smatra da su bile s Bandićem u trenu kad je doživio srčani udar.


Hitna po Bandića došla na adresu gdje stanuje Natalija Prica


Podsjetimo, Hitna je po Bandića došla 27. veljače u noći na adresu gdje posljednjih mjeseci živi njegova bliska suradnica Natalija Prica, što je Indexu potvrđeno iz pouzdanog i vrlo upućenog izvora, piše Index.


Riječ je o stanu na Vrhovcu, točnije na adresi I. Vidovčica 24, odakle je prebačen u Opću bolnicu Sveti Duh, no ubrzo je proglašen mrtvim.