Preslagivanje

PGS bi u Restart koaliciju samo u paketu s IDS-om, Kajin ne ide sa Škorom nego s Mrsićem

Tihana Tomičić

IDS je i dalje bliže odluci da na te izbore izađe samostalno, odnosno s PGS-omSDP i dalje čini sve da »namami« IDS na zajedničku predizbornu listu Restart koalicije u 8. riječko-istarskoj izbornoj jedinici – u nedjelju navečer održan je u Labinu još jedan sastanak delegacije SDP-a predvođene potpredsjednikom stranke Rajkom Ostojićem i glavnim tajnikom Nikšom Vukasom s čelnim ljudima IDS-a.


No, IDS je i dalje bliže odluci da na te izbore izađe samostalno, odnosno s PGS-om.


U IDS-u naime smatraju kako je velik problem u lokalnoj politici i činjenici da su ove dvije stranke u Istri međusobno opozicija, odnosno da socijaldemokrati u nizu sredina napadaju IDS-ovu lokalnu vlast, od Pule nadalje. Stoga su na sastanku u Labinu biti i istarski čelnici stranke s lokalnih razina, kako bi im IDS-ovci objasnili da bi trebali prestati lokalno istresati žuč prema njima. A s obzirom na to da misle da će se ti sukobi opet razbuktati na lokalnim izborima koji slijede već iduće godine, 2021., u IDS-u misle da je na kraju poštenije da u 8. jedinici idu odvojeno, a koaliraju – postizborno.
– Nastavit ćemo surađivati s IDS-om, rekao je jučer, odgovarajući na upite novinara šef SDP-a Davor Bernardić, no nije objasnio da se to izgleda odnosi isključivo na postizbornu suradnju u formiranju većine u Saboru, ako to bude moguće. Njemu je jako stalo do predizbornog saveza s IDS-om, da bi pokazao svoj koalicijski potencijal, što je osobito važno nakon najnovije ankete po kojoj cijela Restart koalicija nije uspjela dosegnuti 25 posto podrške, no čini se da će se morati zadovoljiti poslijeizbornom koalicijom.


Za to vrijeme, IDS i PGS sve su bliže dogovoru da zajedno nastupe na izborima 5. srpnja: dogovor je da PGS dobije četvrto mjesto na listi, koje nije automatski ulazno jer je IDS-ov prosjek tri mandata, no to bi se mjesto dijelilo po pola mandata, kako nam je potvrdio predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.


– Mi jesmo razgovarali i sa SDP-om, no od njih nema konačne reakcije. Stoga smo spremni s IDS-om dijeliti mandat, mislimo da je to fer i za nas i za njih. A ako na kraju ipak dođe do saveza s Restart koalicijom, tada ćemo im prijeći zajedno, kao paket IDS-PGS. Tada očekujemo četiri mjesta na listi u 8. jedinici. Dakle, mi smo se dogovorili s IDS-om, ali još ćemo pričekati, objasnio nam je Vasilić.


Kajin s Mrsićem


Kad je o Istri riječ, zanimljiva je i kombinacija koju je osmislio Mirando Mrsić, čelnik Demokrata – njegova stranka na izbore izlazi s Hrvatskim laburistima, a čini se da će im se u 8. jedinici pridružiti i Damir Kajin. Njegovo se ime spominjalo u kombinaciji s Miroslavom Škorom i Hrvojem Burićem, no to je na kraju demantirano, pa se čini da mu je ova lijeva opcija ipak prirodnija.