VIRUS U PGŽ

Petnaestak zaraženih na 30.000 učenika nije alarmantno: Odluke o online nastavi neće biti za cijelu županiju, već za svaku školu pojedinačno

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Trenutno je pet razreda u samoizolaciji, od čega dva razreda u školama na Kastvu i Viškovu uskoro izlaze iz samoizolacije. Od utorka su u samoizolaciji nova tri razreda, a riječ je o još jednom razredu u OŠ Milan Brozović Kastav, te o razredima u Medicinskoj i Tehničkoj školiRIJEKA – Petnaestak zaraženih učenika i pet razreda u samoizolaciji jučerašnja je epidemiološka slika primorsko-goranskog školskog sustava, a iako je Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije najavio da će ukoliko tri dana uzastopno broj zaraženih osoba na županijskoj razini premaši 50 zaraženih od nacionalnog Stožera zatražiti organizaciju online nastave za primorsko-goranske škole, to se ipak neće dogoditi.


Naime, prema novoj preporuci odluku o eventualnom zatvaranju škola donosit će ravnatelji škola u suradnji s lokalnim stožerima čime će se, prema pojašnjenju pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edite Stilin, izbjeći istovremeno zatvaranje svih škola na području cijele županije.


– Županijski stožer je temeljem dobre namjere dao prijedlog da se u slučaju tri uzastopna dana s više od 50 zaraženih ide s prijedlog online nastave, međutim nije se konzultirao s osnivačima škola, kao ni s ravnateljima škola koji najbolje znaju epidemiološku situaciju u svojoj ustanovi. Istovremeno nije određena duljina nastave na daljinu što je ključno za obrazovni proces. Još u rujnu donesene su preporuke prema kojima je jasno definirano u kojem trenutku škola prelazi na model C nastave, a škole Primorsko-goranske županije nisu ni blizu tome.
Trenutno imamo pet razreda u samoizolaciji, od čega dva razreda u školama na Kastvu i Viškovu uskoro izlaze iz samoizolacije. Od utorka su u samoizolaciji nova tri razreda, a riječ je o još jednom razredu u OŠ Milan Brozović Kastav, te o razredima u Medicinskoj i Tehničkoj školi.


Sve su to slučajevi gdje je zaražen po jedan učenik ili profesor. Dakle, o prodoru virusa u škole ne može se govoriti. Roditelji i učenici su odgovorni, svi poštuju mjere i u ovom trenutku nema škole u cijeloj županiji u kojoj je epidemiološka situacija takva da se mora krenuti s online nastavom. S obzirom da ravnatelji najbolje poznaju situaciju u svojoj školi ide se s preporukom da se nikako neće uvoditi online nastava na cijelom području Primorsko-goranske županije, već lokalno, odnosno u pojedinoj školi, u suradnji s lokalnim stožerima, pojasnila je Stilin.


Na tom tragu je i jučerašnji odgovor Ministarstva u kojem ističu da o primjeni modela provođenja nastave odlučuje škola u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom. Petnaestak zaraženih učenika na njih tridesetak tisuća, koliko ih sjedi u klupama diljem Primorsko-goranske županije, nikako nije epidemiološko zvono za uzbunu. Tim više što postoje izolirana područja bez zaraženih, a prvenstveno je riječ o otocima i to Cresu, Lošnju i Rabu, gdje bi prvotnom odlukom Županijskog stožera učenici također prešli na online nastavu epidemiološki potpuno neopravdano. U prilog tome da odluka o uvođenju potpune online nastave nije najbolje rješenje u trenutnoj epidemiološkoj situaciji govore i podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja, jer stavi li se broj primorsko-goranskih zaraženih učenika u nacionalni kontekst tada postaje potpuno zanemariv.


Naime, u posljednjih pet dana broj učenika u samoizolaciji porastao je za njih 2.753, odnosno trenutno je u samoizolaciji čak 7.680 učenika diljem Hrvatske, a odluke o uvođenju C modela nastave, odnosno online nastave, donose se sporadično, samo za pojedine škole te ih svega 20 u cijeloj Hrvatskoj provodi takav oblik nastave, što je 1,47 posto svih škola. Istovremeno s rastom broja učenika u samoizolaciji u zadnjih pet dana porastao je i broj učenika pozitivnih na koronavirus i to za čak njih 269 te je trenutno zaraženo 658 učenika, a pod zdravstvenim nadzorom je i 170 prosvjetnih djelatnika, od čega je njih 44 pozitivno na virus.


Pozitivno 17 studenata, a 25 ih je u samoizolaciji

Sukladno nepovoljnom razvoju epidemiološke situacije Sveučilište u Rijeci jučer je donijelo preporuku o razmatranju povećanja udjela nastave na daljinu, a ukoliko Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije ili nadležna epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo preporuče Sveučilište će donijeti odluku i o potpunom prelasku na nastavu na daljinu. Na riječkom je Sveučilištu, kaže rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, trenutno na COVID-19 pozitivno 17 studenata, a 25 ih je u samoizolaciji s potvrdama epidemiologa.
– Riječ je o trenutnoj situaciji koja se stalno mijenja. Imamo slučajeve gdje studenti sami odlučuju o odlasku u samoizolaciju jer su bili u kontaktu s nekim zaraženim, a isto tako imamo i nekoliko studijskih grupa koje su prešle na online nastavu, jer je u grupi veći broj zaraženih, kaže rektorica.
S obzirom na posebnosti pojedinih sastavnica, kako u razvoju epidemiološke situacije i razvoju potencijalnih žarišta, tako i u kadrovskim i prostornim uvjetima za izvedbu nastave u pojedinim znanstvenim područjima, Sveučilište je prenijelo na fakultete pravo i obvezu odlučivanja o eventualnom prelasku na online nastavu u potpunosti. Tako će u slučajevima u kojima je potrebna brza reakcija zbog povećane incidencije zaraženih osoba i osoba u samoizolaciji te zaštite i prevencije studenata i djelatnika, odluke o izvođenju nastave na daljinu za pojedine studijske grupe donositi čelnici sastavnica, uz obvezu obavještavanja stručnih vijeća i uprave Sveučilišta. U slučajevima potpunog prelaska izvedbe nastave na scenarij učenja na daljinu za cijelu sastavnicu, u kojima ne postoji preporuka Stožera civilne zaštite, odluku će donositi stručno fakultetsko ili odjelno vijeće, uz obvezu obavještavanja uprave Sveučilišta. Također je preporučeno i da se u slučaju povećanja udjela nastave na daljinu u najvećoj mogućoj mjeri predavanja prenesu u sustav učenja na daljinu, a da se vježbe i seminari održavaju na sastavnicama, kao i da se studentima prve godine preddiplomskih i integriranih studija osigura što veći udio izravne nastave na sastavnicama.

Nastava na daljinu nikako nije opcija koju priželjkuju učenici i roditelji, ali i škole, što potvrđuje i pročelnica koja ističe da ravnatelji škola trenutno nisu skloni takvom obliku nastave. Iako nisu skloni, dodaje ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije, Jane Sclanucih, potpuno su spremni za prelazak u virtualno okruženje.


– Iz naše perspektive škola funkcionira u redu. Nama, ali i učenicima, u interesu je što dulje održavati nastavu uživo. Prijenos virusa ne događa se unutar škole, već on u školu dolazi izvana, a učenici nisu oduševljeni ni na pomisao o online nastavi, međutim mi smo spremni za tu opciju i u par sati možemo organizirati online nastavu, kaže ravnateljica.


Sličnu nesklonost C modelu nastave pokazuju i osnovnoškolski ravnatelji pa tako ravnatelj OŠ Srdoči, Ivan Vukić, također navodi da nitko ne želi online nastavu, ni učenici ni nastavnici.
– Imamo 781 učenika i do sada smo imali dva ili tri slučaja da su učenici išli u samoizolaciju jer su bili kontakti kontakata, a još se nije dogodilo da je cijeli razred bio u samoizolaciji. Situacija je za sada više nego dobra, zaključuje Vukić.