Klub nezavisnih zastupnika

Petek: Ukoliko se izglasa zagrebački GUP, to će biti GUP premijera Plenkovića

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Čekamo sve te amandmane da ih uopće možemo proučiti. Čuli smo da će i stranka Milana Bandića također imati svoje amandmane. Tek tada kad se upoznamo sa sadržajem, moći ćemo reći više, no očito je da dolazi do trenutka gdje oni traže 'time out' kako bi HDZ mogao provesti svoje unutarstranačke izbore. Sada im to očito odgovara", smatra  PeteZAGREB Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek izjavio je u četvrtak da ukoliko se na sjednici Gradske skupštine izglasaju izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba, to će biti GUP premijera Andreja Plenkovića.  


“Koalicijski su partneri i u čvrstom su zagrljaju Milan Bandić i gospodin Plenković i ukoliko se izglasa ovaj GUP, to će biti GUP premijera Plenkovića”, ustvrdio je Petek u stanci sjednice Gradske skupštine, komentirajući na upit novinara HDZ-ove amandmane na izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP).


“Čekamo sve te amandmane da ih uopće možemo proučiti. Čuli smo da će i stranka Milana Bandića također imati svoje amandmane. Tek tada kad se upoznamo sa sadržajem, moći ćemo reći više, no očito je da dolazi do trenutka gdje oni traže ‘time out’ kako bi HDZ mogao provesti svoje unutarstranačke izbore. Sada im to očito odgovara”, smatra  Petek.
Napomenuo je i kako će se nakon ove sjednice znati hoće li do iduće sjednice Gradske skupštine koja je planirana sredinom ožujka, stići dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na podnešene amandmane na GUP, kako bi se onda glasalo o tom GUP-u.  


 “No, pričekajmo još. HDZ je postavio uvjet da se prihvate svi njihovi amandmani. Ukoliko se ne prihvate, oni neće biti za GUP”, dodao je Petek. 


Kaže i da su u prosincu imali situaciju gdje je GUP trebao doći na dnevni red sjednice Gradske skupštine, no da se tada zbog predsjedničkih izbora nije razgovaralo o GUP-u i bio je povućen, a sada u trećem postupku to sada opet smeta HDZ-u zbog unutarstranačkih izbora. 


Petek kaže kako se nada da je premijer Plenković “naučio lekciju” koju je dobila njihova kandidatkinja za predsjednicu Republike Kolinda Grabar-Kitarović “da je zagrljaj Milana Bandića smrtonosan” i da je ta koalicija njoj prouzročila poraz.


“Hoće li on (Plenković) zbog toga stradati čak i na unutarstranačkim izborima, jer čuli smo da neki kandidati upravo govore o Bandiću kao utegu kojeg se HDZ treba riješiti kako bi uopće u Zagrebu opstao, pošto je manji partner”, kaže nezavisni zastupnik Renato Petek.


Upitan kako komentira što je HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić jedini HDZ-ovac iz Gradske skupštine koji je apsolutno protiv GUP-a, Petek kaže kako ‘definitivno postoji više članova iz Skupštine i saborskih zastupnika koji direktno govore sada protiv GUP-a, no pitanje je, je li to zbog unutarstranačkih izbora’.


“Vidjet ćemo kako će uostalom glasati”, kaže Petek.


Podsjetio je kako su na današnjoj sjednici imali situaciju da je jedna članica HDZ-a dala glas da se točka o imenovanju potpredsjednika Skupštine uvrsti na dnevni red kao prva točka. Riječ je o prijedlogu oporbenih zastupnika da se Krešimir Kartelo razriješi dužnosti potpredsjednika Gradske skupštine, a da se za potpredsjednika izabere gradskog zastupnika Tomislava Tomaševića. 


“Dakle, više Klub HDZ-a ne sudjeluje unisono u glasanju, a vidjet ćemo hoće li to biti i danas tako na drugim točkama”, kazao je Petek.