BOrba za zaštitu životinja

PETA poziva Plenkovića da zakonski zabrani držanje pasa na lancu: Prijatelji životinja: ‘Vezani psi su umirali među ruševinama’

Hina

Reuters

Reuters

"Prijatelji životinja" podsjećaju da je patnja pasa izoliranih vezanjem na lanac izašla pred oči javnosti u prosincu 2020. kada su volonteri, koji su pomagali nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, "otkrili više slučajeva pasa vezanih lancem, napuštenih i ostavljenih da umru među ruševinama"Jedna od najvećih međunarodnih  organizacija za prava životinja – PETA poslala je pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojemu ih poziva da u Hrvatskoj zakonski zabrane držanje pasa na lancu.


 


Zabranu držanja pasa na lancu u Hrvatskoj predložila je hrvatska udruga za zaštitu životinja “Prijatelji životinja” zajedno sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede. Njihovu inicijativu podržala je pak u pismu organzacija PETA , a o toj potpori priopćenjem je u srijedu izvijestla udruga “Prijatelji životinja”.
Navedeno je kako su u pismu PETA i europske podružnice, uključujući one u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Ujedinjenome Kraljevstvu, istaknule strašnu fizičku i psihičku patnju koju trpe vezani psi.


Zato ta međunarodna organizacija poziva hrvatske dužnosnike da poduzmu mjere i podrže zabranu vezanja pasa lancem što je zabranjeno u mnogim europskim državama, kao što su Austrija, Njemačka, Mađarska i Malta, ali i u nekoliko saveznih država SAD-a.


“Prijatelji životinja” podsjećaju da je patnja pasa izoliranih vezanjem na lanac izašla pred oči javnosti u prosincu 2020. kada su volonteri, koji su pomagali nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, “otkrili više slučajeva pasa vezanih lancem, napuštenih i ostavljenih da umru među ruševinama”.


Koordinatorica PETA-e Njemačka za istočnu Europu Petya Petrova istaknula je da su psi društvene životinje i izrazito pate kada su izolirani i kada im je uskraćeno ispunjavanje nasušne potrebe za druženjem i interakcijom.


“Vezani na lancu, sami i izloženi teškim vremenskim uvjetima i prirodnim nepogodama kao što su potresi, bez mogućnosti da pobjegnu ili potraže zaklon – to je nepojmljiva okrutnost kojoj se mora stati na kraj bez odgađanja. Nezamislivo je da netko tako stravično postupa s tim izrazito društvenim bićima, koja s pravom nazivamo čovjekovim najboljim prijateljem”, poručila je Petrova.


Istaknula je da, po informacijama lokalnih aktivista za zaštitu životinja, u Hrvatskoj često nalaze pse s ogrlicama ili lancima bolno uraslima u vrat, što kod životinja uzrokuje neprekidnu patnju i teške bolove.


Uz napomenu da Europska konvencija o zaštiti kućnih ljubimaca, koju je potpisalo 25 europskih država, potiče vlade da pokažu da su posvećene osiguravanju uvjeta u kojima nijedna životinja neće trpjeti bol, patnju ili muku, organizacija PETA ocijenila je da je neodgodiva zabrana vezanja lancem važan i nužan korak u postizanju toga cilja.