Slučaj Ina

Penava zbog sisačke rafinerije traži ostavku Plenkovića, Sinčić tvrdi da su knjige lažirane

Hina

Ivan Penava / Foto Davor Kovačević

Ivan Penava / Foto Davor KovačevićIna se krade već 40 godina, ali od 90-ih je to već postalo brutalno, a ovo što se zadnjih dana dešava oko Rafinerije Sisak je već sramotno, istaknuo je u subotu u Sisku zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić koji kaže i da su prema njegovim saznanjima knjige Rafinerije lažirane.


“Onoga časa kada su Sanader i prije njega SDP, malo po malo, prodali Inu, kada su je dali u ruke Mađara, pri čemu je mađarski MOL dobio sva upravljačka prava, njihov cilj je već bio jasan – uništiti sve osim benzinskih postaja na kojima će oni onda plasirati svoje proizvode. To je bio cilj MOL-a, koji će oni očito i postići”, rekao je Sinčić rekao je na konferenciji za novinare.


Takve je namjere nazvao tragedijom i veleizdajom hrvatskih vlada. Kako je dodao, cilj je bio rastjerati istraživački kadar, uništiti i rasprodati nova nalazišta nafte u inozemstvu, kako bi se samo zadržalo tržište za proizvode mađarskih i slovačkih rafinerija.
Druga je ključna stvar, nastavio je Sinčić, pitanje je li Rafinerija bila profitabilna ili nije. Sa svojom ekipom je istraživao profitabilnost i nakon više razgovora sa sindikatima, glavnim državnim revizorom, u Saboru i drugima, došao je, kaže, do spoznaje da je jedino mjerodavno tijelo za ispitivanje profitabilnosti Državno odvjetništvo, koje mora angažirati vještake, koji bi trebali ustanoviti jesu li se poslovne knjige krivotvorile.


Neprofitabilna


“Prema onome što sam saznao – da, jer je trošak Rafinerije za nabavu domaće nafte, koji je bio vrlo nizak, počeo se knjižiti kao da ta nafta dolazi iz Saudijske Arabije ili iz Brazila. Time su troškovi naglo porasli i Rafinerija je računovodstveno postala neprofitabilna”, izjavio je Sinčić.


Dodao je da zbog toga na Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici već oko četiri godine stoji njegova kaznena prijava sa svim podacima i zahtjevom da se provede vještačenje.


“Mi ćemo i nadalje inzistirati da se utvrdi činjenično stanje, iako je jasno da su u pitanju politički i koruptivni razlozi”, rekao je Sinčić.


Istaknuo je kako traži od državnog odvjetništva mjerodavnog za Sisak da to konačno riješi i jasno kaže jesu li poslovne knjige krivotvorene ili nisu, kako bi se ta agonija završila.


Glavni tajnik stranke Ključ Hrvatske Tihomir Lukanić potvrdio je kako je za konferenciju ciljano odabran upravo Sisak, gdje se posljedice zatvaranja Rafinerije nafte najviše osjećaju. Kako je rekao, nekoliko stotina zaposlenih, koji su “dekretom premijera Plenkovića ostali bez posla”, sada se bave drugim poslovima, umjesto da prerađuju i prodaju hrvatsku naftu, čime je propuštena prilika da Hrvatska bude energetski neovisna.


Penava traži ispriku


Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u subotu da je nedavna službena objava Uprave INA-e potvrdila da su premijer Andrej Plenković i njegova Vlada odobrili zatvaranje rafinerije u Sisku te pozvao premijera da se zbog toga ispriča građanima i podnese ostavku.


Na konferenciji za novinare Penava je ocijenio da je zatvaranje rafinerije bila katastrofalna odluka kojom je Sisak prestao biti industrijski grad i kojom je Hrvatska izgubila važan energetski i strateški pogon za preradu sirove nafte.


Upravo se u ovoj energetskoj krizi pokazuje kakva je štetnost i kratkovidnost hrvatskih političara i Vlade koja je dala zatvoriti pogone za preradu sirove nafte u Sisku i dala “zeleno svijetlo” da se hrvatska nafta, hrvatskim naftovodom, prevozi u mađarske rafinerije, ustvrdio je Penava.


Premijera Plenkovića pozvao je da bude politički odgovoran prema hrvatskom narodu te učini ono što je jedino moguće – da se ispriča građanima te da podnese ostavku na dužnost predsjednika hrvatske Vlade. Da je imalo političke kulture u središnjici HDZ-a, već bi sazvali Nacionalno vijeće stranke, donijeli odluku o ostavci cijele Vlade i novim izborima, rekao je Penava.


Izgubili su osjećaj za državotvorne i nacionalne interese, njima je domoljublje samo prazna fraza, a odgovornost strana riječ, ocijenio je predsjednik Domovinskog pokreta.


Grijeh struktura


Penava smatra da je odluka o zatvaranju sisačke rafinerije pokazala da je INA prestala biti ozbiljna naftna kompanija te da se pretvorila u maloprodaju naftnih prerađevina i lanac benzinskih postaja, iako je 2004. godine vrijedila više od MOL-a te posjedovala vlastita naftna polja u Siriji i Sibiru.


INA je najbolji primjer grijeha struktura, grijeha hrvatske politike i Vlada te istovremeno pečat nesposobnosti hrvatske politike i izgubljenog domovinskog duha. Državotvorna politika nikad ne bi dovela do toga da se ispusti iz ruku upravljanje strateškim resursima, kao što su naftna industrija i energetska politika, istaknuo je Penava.


Na pitanje da komentira optužbe iz Srbije da je Hrvatska odgovorna za obustavu opskrbe naftom Srbiji, Penava je odgovorio da su se takve izjave od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića mogle i očekivati, ali mu je žao što srpski narod bira takve predstavnike, kojima je Hrvatska glavni krivac za sve.


Hrvatska svojom odlukom pripada savezima kao što su NATO i EU, gdje moramo imati neke zajedničke stavove. Vučić i njegov narod moraju odlučiti žele li pripadati tome svijetu, ili nekom drugom svijetu, rekao je Penava.