Novi ravnatelj Spomen područja

Pejaković: Ne riješi li se ustaški pozdrav do komemoracije, morat ćemo reagirati

Boris Pavelić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Ivo Pejaković se nada da još uvijek ima vremena za dostojanstveno i zajedničko okupljanje, kako je to bilo od 2002. do 2015.JASENOVAC Ne riješi li se problem ustaškog pozdrava u Jasenovcu do službene komemoracije žrtvama 23. travnja, morat ćemo reagirati službenom izjavom, izjavio je našem listu Ivo Pejaković, novoimenovani ravnatelj Spomen-područja Jasenovac.


Pejaković, dugogodišnji kustos i vršitelj dužnosti ravnatelja nakon odlaska Nataše Jovičić, prošlog je tjedna imenovan ravnateljem Spomen-područja Jasenovac, potvrdila je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.


Dužnost će preuzeti 1. travnja. Premda samozatajan i nenametljiv, novog je ravnatelja javnost zapazila kada je na prošlogodišnjoj komemoraciji neuspješno pokušao zabraniti da pripadnici Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac u kriptu Kamenog cvijeta polože vijenac »svim žrtvama od 1941. do 1951.« To im je, naime, dopustila tadašnja ravnateljica Nataša Jovičić.
Pejaković već priprema tradicionalnu komemoraciju žrtvama logora smrti. Krivnjom radikalne desnice koja ne odustaje od revitaliziranja ustaštva, ali i vlasti koja to tolerira, komemoraciju bojkotiraju predstavnici zajednica žrtava: prošle godine, službenu državnu komemoraciju bojkotirali su predstavnici Židova, Srba i antifašista, a ove su godine bojkot najavile židovske organizacije, dok su antifašisti objavili da će komemoraciju održati 23. travnja, ali neovisno o državnoj komemoraciji.


Ivo Pejaković se nada da još uvijek ima vremena za dostojanstveno i zajedničko okupljanje, kako je to bilo od 2002. do 2015.


Kazao nam je da će se susresti s predstavnicima židovskih zajednica, i pokušati ih uvjeriti da se pridruže službenoj komemoraciji. No hoće li, da bi to uspio, zatražiti da se ukloni ustaški pozdrav sa spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu?


»Ne riješi li se problem do komemoracije, morat ćemo reagirati službenom izjavom«, kazao je.


S Pejakovićem smo razgovarali u spomen-području, gdje je bio domaćinom posebnome američkom izaslaniku za pitanja holokausta Thomasu Yazdgerdiju i ministrici kulture Nini Obuljen-Koržinek.