HDZ i SDP zajedno

Peđa Grbin: ‘Podržat ćemo Ovršni zakon, ali ne znači da smo u koaliciji s Plenkovićem’

Dražen Ciglenečki

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Dakle, opozicija nije prekinula suradnju neovisno o ideološkim ppreferencijama pojedinih stranaka, a Grbin nam je rekao da se neće ni osvrtati na Plenkovićeve političke strelice.ZAGREB – Premijer Andrej Plenković nastavio je jučer promovirati svoju tezu o postojanju koalicije koja obuhvaća SDP, Možemo, Most i Domovinski pokret. Proteklih mjeseci je Plenković često govorio o suradnji Zorana Milanovića i Miroslava Škore kako bi pobijedili HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, a sada je počeo tvrditi i da je u Saboru formiran politički savez lijevih i desnih opcija.


– Održali smo raspravu o inicijativi udružene oporbe s krajnjeg desna do lijeva u vezi ministra Ćorića. I tu smo, kao i u slučaju one interpelacije, poslali vrlo jasnu i čvrstu potporu ministru Ćoriću i otklonili sve zamjerke te udružene krajnje desne i lijeve opozicije, rekao je premijer u uvodu sjednice Vlade.


Plenković, po svemu sudeći, smatra da će nanijeti političku štetu oporbenim stranakama i lijeve i desne orijentacije ako će ih javnosti prikazivati kao partnere, bez obzira na njihovu međusobnu ideološku udaljenost. U srijedu je ocijenio da je upravo to partnerstvo najvažnija poruka rasprave o opozivu Ćorića. Stoga se može očekivati da će predsjednik Vlade i ubuduće inzistirati da se protiv njega okupila neprincipijelna koalicija svjetonazorski suprotstavljenih stranaka. Ali, barem zasad, njihovi čelnici ne odustaju od suradnje u parlamentu u vezi s nekim temama. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je jučer novinare da je čitava oporba, ovaj put uključujući i IDS koji nije htio sudjelovati u pokretanju zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja ministru gospodarstva, potpisima 60 zastupnika zatražila raspravu o izvješćima predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice za 2019. S obzirom da se obje točke nalaze u dnevnom redu dulje od dva mjeseca, opozicija je iskoristila mogućnost iz Poslovnika da s 30 zastupničkih potpisa o svakoj od njih inicira raspravu tijekom idućih tjedan dana.
– Ne moram posebno obrazlagati koliko je stanje u hrvatskom pravosuđu loše, koliko dugo traju kazneni, pa i parnični postupci. Ali, od vladajućih se time nitko ne bavi. To se možda najbolje vidi u činjenici da Vlada ni do danas nije dostavila Saboru mišljenja o izvješćima predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice za prošlu godinu. Tužno je da je oporba morala intervenirati da bi ta izvješća barem krajem 2020. došla na raspravu, izjavio je Grbin. Ta se rasprava, najkasnije do srijede, može održati i bez mišljenja Vlade o izvješćima Đure Sesse i Zlate Hrvoj-Šipek, ali bilo bi to posve neuobičajeno za ovakvu vrstu dokumenta.
Dakle, opozicija nije prekinula suradnju neovisno o ideološkim ppreferencijama pojedinih stranaka, a Grbin nam je rekao da se neće ni osvrtati na Plenkovićeve političke strelice.


– To što premijer govori, uopće neće utjecati nas, nema za to nikakavog razloga. Naš je posao kao oporbe tražiti što više rasprava u Saboru. To što tijekom svih tih rasprava Miroslav Škoro, Božo Petrov, Sandra Benčić i ja možda nećemo uvijek polaziti s istih političkih pozicija, ne mijenja činjenicu da je rasprava o stanju pravosuđa itekako potrebna, a da Vlada to gura pod tepih. Čak se, eto, nisu još ni očitovali o važnim izvješćima koji polako skupljaju prašinu. Mi se, naravno, razlikujemo, ali se o nekim stvarima i slažemo. U slučaju ministra Ćorića među nama postoji sugalnost da ne prihvaćamo takav način obnašanja državne dužnosti, a jednako mislimo i da je pravosuđe u ozbiljnim problemima koji se ne rješavaju, ističe predsjednik SDP-a, koji procjenjuje da za njegovu stranku nema opasnosti od percepcije o udruživanju s radikalnom desnicom, što je Plenković pokušava stvoriti. U ovom slučaju, kaže Grbin, ne radi se niti o nekom zajedničkom prijedlogu opozicije nego samo o inicijativi za raspravu u Saboru.


– Klub zastupnika SDP-a će u petak podržati izmjene Ovršnog zakona, nakon što je Vlada usvojila naš amandman o moratoriju na ovrhe. Predložili smo da se Vladu ovlasti da u bilo kojem trenutko može donijeti odluku o moratoriju na ovrhe, prihvatili su to i logično je da ćemo dati glas ovom zakonu. Primaran mi je sadržaj nekog prijedloga, a ne tko je njegov autor. Zato smo i u srijedu podržali nekoliko zakonskih rješenja što ih je predložila Vlada, a ljetos i, primjerice, zakon o obnovi nakon potresa. Samim tim, međutim, nismo u koaliciji s Plenkovićem i HDZ-om. Ne mogu zamisliti da ćemo se svi koji smo sada u oporbi zajedno naći na vlasti, ali spreman sam podržati i dobre prijedloge gospodina Škore, zaključuje Grbin.


Ni zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica se ne namjerava distancirati od ostatka oporbe.


– Ne znam zašto ne bismo i ja i Rada Borić i SDP i Most mogli zajednički izreći ono što je očito, da se premijer ponaša bahato i da na sve samo odgovara da je on pobijedio na izborima. Domovinski pokret nije nikakva krajnja desnica nego smo politički klasični konzervativci, a ekonomski liberali i nemamo veze s ljevicom. No, kad je u pitanju stanje pravosuđa ili ministar Ćorić, moguća je naša suradnja sa SDP-om, rekao nam je Bartulica.