Unutarstranački izbori

Peđa Grbin ide u drugi krug izbora za predsjednika SDP-a; Kolar i Ostojić u tijesnoj borbi

P. N.

Peđa Grbin i Željko Kolar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Peđa Grbin i Željko Kolar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Za nedjelju u 11 sati v.d predsjednika stranke Zlatko Komadina najavio je objavljivanje službenih rezultata izbora za predsjednika stranke te stranačka tijelaVršitelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina u subotu kasno navečer objavio je rezultate izbora za stranačkog predsjednika na 70 posto obrađenih biračkih mjesta prema kojima je Peđa Grbin u vodstvu s 43 posto osvojenih glasova.


Potpredsjednik Središnje izborne komisije (SIK) Stjepan Mikulandrić izvijestio je da nakon Grbina slijedi Željko Kolar s 22 posto glasova te Ranko Ostojić s 19 posto. Mirela Ahmetović osvojila je 15,4, a Marino Percan 0,5 posto glasova stranačkih kolega.


Ostao je još dio neobrađenih mjesta od kojih su neka veća i gdje može doći do obrata u ukupnom rezultatu pa će se tek tijekom noći znati tko je kandidat za drugo mjesto u novoj izbornoj rundi za tjedan dana, naglasio je Mikulandrić.
Na izbore je izašlo 76 posto birača od ukupno 11.800 SDP-ovaca, odnosno, njih 8170, kazao je potpredsjednik SIK-a.


Konačne rezultate za novog predsjednika Komadina je najavio za nedjelju u 11 sati, kada će se znati tko s Grbinom ulazi u drugi krug ili možda drugog kruga neće ni biti.


Prema neslužbenim podacima, kandidati s najvećim brojem glasova za 17-člano Predsjedništvo bliski su Grbinu i od početka kampanje javno su ga podržavali, a riječ je o Biljani Borzan, Sabini Glasovac, Siniši Hajdašu Dončiću, Ivanu Račanu, Mihaelu Zmajloviću, Mateju Mostarcu, kao i Ranku Ostojiću koji je bio i kandidat za Predsjedništvo.


Izborni rezultati pokazuju da je Grbin pobijedio u velikim gradovima – Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, dok je Kolar osvojio Split, Vukovar, Koprivnicu. Ranko Ostojić je dominirao u dijelu Dalmacije, poput Dubrovnika i više manjih mjesta.


Kandidati za predsjednika SDP-a / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Kandidati za predsjednika SDP-a / Snimio Davor KOVAČEVIĆ


 


 


Oko 21 sat je glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas rekao da je obrađeno 34 posto biračkih listića nakon glasovanja za vodstvo stranke i rezultat je takav da Peđa Grbin i Željko Kolar idu u drugi krug utrke za predsjednika stranke, javlja N1.


Zbog toga što nisu obradili sve glasove odgodili su pressicu. “Sve skupa je to zahtjevno, treba izbrojiti i zato smo odgodili pressicu dok ne obradimo glasove za predsjednika stranke”, rekao je Vukas i dodao da je izlaznost bila 70 posto, što je odlično.


Peđa Grbin / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Peđa Grbin / Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Peđa Grbin za N1 je oko večerašnjih rezultata da je ušao u utakmicu sa željom da promijeni SDP. “Na to me motivirala potpora birača i činjenica da u SDP-u i Hrvatskoj treba puno toga mijenjati ako želimo postati moderna država. Zahvaljujem SDP-ovkama i SDP-ovcima što su mi dali povjerenje i pozivam ih da izađu u subotu u što većem broju i pomognu stvoriti pobjednički SDP. To je važno Hrvatskoj da ima jak SDP i vjerujem da će mi dati daleko veću podršku u drugom krugu nego što su mi dali u ovom prvom krugu”, rekao je.


Na pitanje o sukobima unutar SDP-a kaže da je SDP demokratska stranka i da je kritika u demokraciji poželjna. “Ako te ljudi ne kritiziraju onda nikada nećeš ispraviti svoje greške, želim da me kolegice i kolege kritiziraju jer je to jedini način da postanemo bolji.


 


“Sukob mišljenja i različitost koju svatko donosi u novo vodstvo SDP-a je zalog za budućnost.” Kaže da je osoba koja može pobijediti Andreja Plenkovića.


Na pitanje oko predsjednika Zorana Milanovića koji je danas bio na berbi grožđa sa Slavkom Kolarom odgovara da ga je on jučer sreo u Istri te misli da ni danas Milanović nije podržavao Kolara ni jučer njega nego je došao u dijelove Hrvatske koje se svojim radom ističu.


“Ja tamo ne bih otišao”, odgovorio je na pitanje o klubu Dragana Kovačevića.


Željko Kolar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Željko Kolar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Željko Kolar za televiziju N1 je rekao da je drugi krug druga utakmica jedan na jedan. “Bit će vrlo interesantno da razmjenimo naše poglede na budućnost SDP-a.”


Misli da razlika između njega i Grbina nije prevelika. “Kolegice i kolege na terenu su izabrale svojeg kandidata i ne treba tu nikakvo posebno objašnjenje, a u drugom krugu će se ponovno miješati karte.”


Kolar misli da je članicama i članovima stalo do SDP-a. “Umjesto sukoba suradnja i SDP će ubrzo pokazati svoju snagu. Peđa Grbin je jedan od najaktivnijih zastupnika, za njega ima mjesta u vrhu stranke i za Mirelu i Ranka i ostale kolegice i kolege”, odgovorio je na pitanje ima li mjesta za protukandidate ako pobijedi. “Ne smijemo se dijeliti, ne trebamo se u svemu slagati, ali ključno je da se pridržavamo odluka koje većina donese.”


Na pitanje zašto je SDP u tako lošem stanju kaže da su se previše bavili samima sobom i to su im građani poslali jasnu poruku na izborima, javlja N1.


“Da se ne osjećam sposobnim biti premijer ne bih se kandidirao za predsjednika SDP-a”, ustvrdio je Kolar.


Ranko Ostojić kaže da je razlika premala da bi se znalo tko će biti drugi i hoće li uopće biti drugog kruga.


“Ja sam potpuno uspio, zasigurno neću postati Bandić ili SDP 365. Možda sada snimate potpredsjednika ili člana Predsjedništva. U SDP-u ostajem i borit ću se protiv onih koji trguju”, rekao je. “Trgovina se ne isplati, SDP je uspio sačuvati svoje srce i to me raduje”, rekao je.


Na pitanje tko trguje kaže da se pogledaju rezultati u Splitu i ostatku Hrvatske.