Političko preslagivanje

PAZINSKE ODLUKE 2021. Oblikuje li politički stav županijskog središta opet budućnost Istre, kao i 1943. godine?

Edi Prodan

Dusko Marusic /PIXSELL

Dusko Marusic /PIXSELL

Ulazimo u uzbudljivo razdoblje politike u Hrvatskoj i Istri, nastupa smjena generacija, ne nužno po dobnoj strukturi, već po sadržaju i načinu promišljanja i djelovanja u politici, kaže gradonačelnica Pazina Suzana Jašić iz Možemo!S obzirom na to da su se smirile strasti iz predizborne kampanje te da je Istarska županija u jedinicama lokalne samouprave dobila novo političko lice, kako predviđate daljnji razvoj Istre nakon preoblikovanja IDS-ovog političkog monolita.


​Također, kako komentirate neočekivane izborne rezultate, posebno činjenicu da na krajnjem jugu Istre ni Pula, ni njezin neposredni »prsten« – Medulin, Vodnjan, Fažana – nemaju na svojim čelnim pozicijama IDS-ove političare. Što je naprosto dovelo to tako neočekivano skromnih IDS-ovih rezultata? I na kraju – kako vidite daljnji razvoj političke situacije u Istri?


Bila su to pitanja, podloga za razgovor s nekolicinom istarskih političara, raznih stranačkih profila, kako bismo se približili odgovoru na pitanje o budućnosti po mnogima najtolerantnije, najliberalnije i najbogatije hrvatske županije.


​Vrijeme za dijalog
​Prostor prosperiteta kako mnogi s razlogom doživljavaju Istru ušao je u vrlo turbulentno političko razdoblje. Većini onih koji ne žive u Istri potpuno je nejasno zbog čega je došlo do ovakve, neviđene političke katarze jer Istra je u svijesti liberalnog dijela Hrvatske – ideal sretnog života. Uzmimo primjerice cijepljenje, pa Rovinj je ne samo hrvatski nego i jedan od europskih rekordera s obzirom na to da mu je 80 posto stanovništva – cijepljeno.


– U ovom trenutku ne znamo kako će se i hoće li se uopće IDS preoblikovati. Ono što znamo je da je prošlo vrijeme njihove samovolje koju mora zamijeniti dijalog. Ne samo formalnih i ljubaznih osmijeha i figa u džepu, već stvaran i sadržajan. To je naprosto situacija koje oni još nisu svjesni što se vidjelo i na konstituirajućoj sjednici Skupštine Istarske županije, ali će se morati dogoditi. Dakle, nema više ignoriranja Umaga ili nekog drugog političkog neistomišljenika jer sad nas ima više, a za četiri godine će nas biti još više, direktna je bila nova gradonačelnica Pazina Suzana Jašić da bi se u nastavku osvrnula na slom IDS-a na jugu Istre, području gdje živi više od 70 tisuća stanovnika, trećina ukupne populacije najvećeg hrvatskog poluotoka.


Photo: Sasa Zinaja/NFoto/PIXSELL


– Nisu to baš neočekivani rezultati, bilo je jasno da se nešto mijenja u raspoloženju i osvještavanju građana spram IDS-a i cijele te situacije. Nekompetentnost, uhljebljivanje, neodgovorno raspolaganje javnim sredstvima za projekte koji PR-ovski izgledaju dobro, a nebavljenje suštinskim i strukturnim stvarima, osobni, a ne javni »rast i razvoj«, nedostatak dijaloga i suradnje s ostalim društvenim akterima… niz je problema zbog kojih su kažnjeni. Pulu i prsten su si, između ostalog, riješili i bahatošću, ali i kratkovidnošću koja se u ovom slučaju zove Kaštijun, dodala je Jašić da bi na kraju najavila dinamiku procesa koji bi mogli na duže vrijeme preoblikovati političku sliku Istre:


– Ulazimo u uzbudljivo razdoblje politike u Hrvatskoj i Istri, nastupa smjena generacija, ne nužno po dobnoj strukturi, već po sadržaju i načinu promišljanja i djelovanja u politici. Nije situacija, naravno, crno-bijela, svugdje ima dobrih i loših, ali mislim da možemo govoriti o trendovima i široj slici.


Mišljenje je to Suzane Jašić, gradonačelnice Pazina u kojem se, u čemu ima i jako puno simbolike, nalazi županijsko sjedište. Jašić je inače jedna od najkompletnijih i najiskusnijih političarki u Istri. Iako ju dio javnosti ne doživljava kao takvu jer u svojoj formativnoj fazi, nakon završetka studija, nije participirala unutar bilo koje političke grupacije, ali jeste u – GONG-u. Bila je i čelnom osobom te nevladine udruge čija kratica sadrži pojam »građani organizirano nadgledaju glasovanje«. Nije se dakle oblikovala u političkom smislu unutar malog stranačkog prostora nego na nacionalnoj, štoviše i internacionalnoj sceni. Koliko god da je izbore 2017. godine odradila kao članica SDP-a, jasno je kako je Možemo! njezin prirodni okvir.


Moderno lijevo


Jer kad se sagleda procese koji se događaju unutar stranačkih dinosaurusa, s iznimkom HDZ-a što je svoju transformaciju u velikoj mjeri doživio s nastankom Domovinskog pokreta koji ga je »rasteretio« naglašeno desne struje, jasno je kako se SDP uistinu u velikoj mjeri može definirati »konzervativnom ljevicom«. Koliko god to neobično, ili »nemoguće« zvučalo. Jer Jašić je lijevo, ali moderno, aktivistički lijevo. Ne ideološki kako se vole zabavljati »stare« stranke ili pak jedan od novih faktora lijeve političke scene. Možemo! za razliku od njih ne živi u svibnju 1945. nego u istom mjesecu ali – 2021.


​Ono što se događa nakon implozije IDS-ovog monolita ide u raznim smjerovima, no preslikamo li modalitete razvoja političke scene u Hrvatskoj, i unutar istarskih razmišljanja Možemo! se nameće kao »najopasniji« proces koji bi mogao u sljedeće četiri godine definirati političku sliku Poluotoka.


Mada, kako se čini, IDS je itekako shvatio da je za sve ono što se događalo u drugoj polovici svibnja 2021. godine sam kriv. Nema više »vanjskih neprijatelja«, nema don Ante Bakovića ili Franje Tuđmana s kojima se u prvom desetljeću funkcioniranja IDS-a moglo plašiti i homogenizirati narod. Današnje lice HDZ-a na čelu s Plenkovićem postaje poprilično – zapadno demokršćansko. A nije da ta ideja nije i Istri draga. Pogledamo li demokršćanstvo u Njemačkoj, Italiji, donekle i u Austriji, naravno da se tu pojavljuje i austrougarska razvojna komponenta Istre kojoj čitav niz elemenata iz tog dijela političkog razmišljanja nužno nisu ni najmanje strani. Teško da će HDZ nastaviti rasti u Istri, no dosegnutih skoro dvadeset posto sjajna su baza za nastavak – mirnog rada.


A u svojim stavovima vrlo je direktan, otvoren i Danijel Ferić. SDP-ov kandidat koji je izbore za istarskog župana izgubio za svega nekoliko glasova, u ozračju nepovjerenja što stvara razlika izražena u promilima. S obzirom na svoju mladost i karakternost, Ferić je i unutar SDP-ovske sveukupnosti – karika koja obećava. Iako dakle lijevim prostorom na hrvatskoj sceni sve više dominira Možemo!, profil političara poput Ferića vraća nadu i u mogućnost restrukturiranja SDP-a. Uz »Riječki krug« kojeg u samoj Rijeci, ali i većem dijelu njezinog »prstena« i na otocima Krku i Cresu, čine redom mladi SDP-ovci, teza Suzane Jašić o totalnoj promjeni personalnog sadržaja hrvatskih političkih stranaka s Ferićem dodatno dobiva na uvjerljivosti.


Photo: Srecko Niketic/PIXSELL


Slušati građane!


– Najavljivao sam da će se politička karta Istre promijeniti i to se ostvarilo. Građane treba slušati, osluškivati i, na koncu, rješavati njihove probleme, raditi za dobrobit zajednice. IDS je pokazao da to ne želi, a građani su pokazali da više ne žele takav IDS, koristoljubiv i klijentelistički ustrojen. Ukratko, poprilično su jasno kazali da im je dosta štetne IDS-ove politike. I mene to osobno uopće nije začudilo. Očito jedino IDS nije očekivao ovakav razvoj događaja što, još jednom, potvrđuje da su se izolirali i od stvarnosti i od čovjeka. Od prvih lokalnih izbora kad je IDS dobio povjerenje u svim gradovima i općinama u Istri, danas je to povjerenje izgubljeno u pet gradova i 23 općine, a sadašnji IDS-ov župan je to postao za svega 40 glasova razlike u dokazano kontaminiranim izborima, u kojima nam nije dopuštene da učinimo uvid u glasačke listiće u 30 gradova i općina. Pirova pobjeda predsjednika IDS-a Borisa Miletića je ujedno i njegov politički kraj. Osim što su izgubljene IDS-ove utvrde Vodnjan, Buzet i središte županije – Pazin, njegova klijentalistička i nepotistička politika je glavni uzrok poraza u Puli gdje sam ga pobijedio s više od 3.000 glasova razlike i nije za očekivati da osoba koja je uzrok problema u IDS-u bude i dio rješenja tih istih problema.


U Fažani je SDP već četvrti mandat dobio povjerenje građana zahvaljujući svojim razvojnim i socijalnim politikama, a Korać je ostvario najbolji izborni rezultat ikad što dovoljno govori. Medulin je imao nezavisnog načelnika, koji je sada bivši, a ni njega, već očigledno načetog, IDS nije uspio svrgnuti, nego je to uspjelo još jednom nezavisnom kandidatu. Vodnjan ili, bolje rečeno, vodnjanska afera IDS-ovog gradonačelnika, je pak samo ogledni primjer kako IDS pustoši krajeve kojima upravlja. U budućnosti očekujem daljnji rast SDP-a i platforme Možemo! u Istri, a konsolidacija IDS-a će ovisiti prvenstveno o novim čelnicima stranke. Protekom mjesec dana od lokalnih izbora mogu konstatirati da kolege iz IDS-a na žalost opet nisu shvatili poruku birača. Dok novi pulski gradonačelnik u mjesec dana planira održati tri sjednice gradskog vijeća kako bi se potaknuli projekti, u županiji se ne događa baš ništa, a prvi potezi novog župana su bili uhljebljivanje poražene kandidatkinje IDS-a Elene Puh Belci u Županiju, zatim opstrukcija legitimnog prijedloga oporbe za imenovanje potpredsjednika Skupštine Istarske županije, gdje je IDS pokazao ozbiljnu demokratsku insuficijenciju i politički primitivizam, te, u konačnici, pokušaj kupovine javnim novcem naklonost građana kroz plaćene oglase u pojedinim medijima, što im se već i na ovim izborima obilo o glavu. IDS-ovog eurozastupnika Valtera Flega čeka novi kazneni proces zbog malverzacija u Buzetu zbog čega mu je i skinut imunitet, a novih lica u IDS-u nema. Da ih ima, kandidirali bi ih već na ovim izborima. Želim im da novog predsjednika odaberu po demokratskom načelu jedan član, jedan glas i da bude više kandidata kako bi novi čelnik imao istinski legitimitet i kako bi IDS bio konstruktivna oporba u sredinama gdje su izgubili povjerenje građana, rezolutan je Ferić.


Mir – nitko nije kriv


Vratimo li se IDS-u, čin odabira posjeta prve jedinice lokalne samouprave nakon osvajanja funkcije istarskog župana Borisa Miletića ipak šalje – pomirljive tonove. Jer prvo je došao u goste jednom od svojih najglasnijih i najgorljivijih kritičara, bivšem IDS-ovcu Damiru Kajinu. Tonovi sasvim mirni, u fokusu starački domovi i škola. Mir, mir, mir – nitko nije kriv.


S druge strane IDS je poslao jasnu poruku kako na rujanskim izborima – kad je Istra u pitanju rujan je uvijek nekako presudan – aktualnom županu nije mjesto u natjecanju za prvog čovjeka stranke. Kako u ovom trenutku stvari stoje, najbliži toj funkciji je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.


 


Sjajno prihvaćen u drugom po veličini istarskom gradu, silno prosperitetnom i jednako toliko bogatom Poreču. Kako je k tome i u idealnim godinama te s diplomom inženjera građevine, nameće se kao savršena osoba za osmišljavanje »novog lica IDS-a«. Bez negativnosti u dosadašnjem radu čini se da bi upravo Peršurić mogao na scenu izvući svoju, pa i mlađu generaciju, te tako kroz četiri godine do novih lokalnih izbora vratiti IDS na pozicije na koje navikao. Mogao bi ako ne bude imao – unutarstranačke opozicije koja će njegove neophodne rezove doživljavati pretjerano osobno. Teško je bilo što realno spoznati jer se Peršurić bilo kakvih izjava o tim procesima silno kloni. No neće li on netko iz dobne skupine do 40 ili eventualno koju godinu više sasvim sigurno – hoće.


Tulio Demetlika: Siguran sam da će IDS nastaviti udarati ritam razvoju Istre


Tulio Demetlika, nekadašnji gradonačelnik Labina te aktualni IDS-ov saborski zastupnik svakako ide u red najuglednijih članova te stranke. Razuman, tolerantan, bez afera što bi ga svrstavale u red političara kojima je ona sredstvo za osobne probitke. Demetlika je jedan od političara kojemu je ona ipak i prije svega – služenje narodu.


Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL


Drugačije se u Labinu i ne može, rekli bi oni koji bolje poznaju mentalitet tog grada, moralni kodeks sredine koju je uvelike oblikovalo radnišvo, rudari, ali i prkos – Labinske Republike. Kako predviđate daljnji razvoj Istre nakon preoblikovanja IDS-ovog političkog monolita? – Doprinos i snaga IDS-a su preveliki da bi ga jedan ciklus izbora doveo u pitanje. Desetljećima smo dosljedno gradili osjećaj zajedničkog regionalnog identiteta, jednog jedinstvenog prostora ako želite, koji ćemo i dalje jačati. Bez IDS-a ne bi imali Istru kakvu imamo danas, najrazvijeniju i najprosperitetniju regiju u Hrvatskoj koja po standardu i civilizacijskim vrijednostima bitno odskače od ostatka Hrvatske. Očekujem od svih izabranih gradonačelnika i načelnika, bez obzira iz koje stranke dolaze, da nastave raditi na napretku Istre i da ne dovode u pitanje liberalne vrijednosti naše regije. O svima nama ovisi kako će Istra razvijati i hoćemo li zadržati standard kojeg smo dostigli! Kako komentirate neočekivane izborne rezultate, posebno činjenicu da na krajnjem jugu Istre ni Pula, ni njezin neposredni »prsten« – Medulin, Vodnjan, Fažana – nemaju na svojim čelnim pozicijama IDS-ove političare? – Pa možemo to i ovako gledati. IDS je već 30 godina na vlasti u Istri, a nakon ovih izbora i dalje smo najjača stranka u Istri. S druge strane, izgubili smo neke gradove i općine i nakon izbora odmah povukli poteze koji priliče zreloj i stabilnoj stranci.


Napravili smo dubinsku analizu rezultata i ekspresno raspisali unutarstranačke izbore. Što se tiče sredina u kojima nismo više na poziciji vlasti, svaki taj grad ili općina je priča za sebe pa se tako i razlozi razlikuju od mjesta do mjesta. Negdje su ljudi jednostavno htjeli promjenu, kakvu takvu jer je IDS dugo na vlasti. Negdje su ljudi jasno rekli da nisu zadovoljni onim što su gledali protekle četiri godine. I to je to. Na ovo gledam kao na kraj jednog razvojnog ciklusa i početak novog. Nije ovo prvi put da je IDS izgubio neke gradove. Uzmite npr. Pulu ili Novigrad 2001. ili moj Labin 2015. godine. Nakon toga smo se u tim sredinama vratili još jači! Što je naprosto dovelo do tako neočekivano skromnih IDS-ovih rezultata? – Prvo ne bih rekao da je rezultat skroman.


Lošiji nego na prošlim izborima, apsolutno. Ali još uvijek smo daleko najjača stranka u Istri. Kao što sam rekao, razlozi se razlikuju od sredine do sredine. S jedne strane ljudi žele promjenu, bili kakvu, pa čak i ako ne znaju što ona nosi. Tu su onda i globalne promjene, jačanje populističkog vala koji je došao i do nas i tako dalje. Vrijeme će pokazati koliko će ta priča trajati jer kad si na vlasti, treba građanima isporučivati rezultate. Kampanja je jedno, a upravljanje nešto sasvim drugo. Zbog građana bih volio da ti novi igrači budu izvrsni, da dobro rade svoj posao. Međutim, s obzirom na to da su neki odmah pogazili svoja obećanja, vidim da će biti svega. Ali evo, dajmo im šansu i poželimo im sve najbolje. I na kraju – kako vidite daljnji razvoj političke situacije u Istri? – IDS je uvijek bio okretna i progresivna stranka. Novo vodstvo imat će svoju viziju razvoja stranke i Istre koju će onda pretočiti u nove politike. Mi smo u proteklih trideset godina pokazali da znamo upravljati i da imamo dobre razvojne politike. Osim toga, niti jedna stranka nije tako jasno regionalno opredijeljena. Naš program je jaka Istra i mi danas u Istri živimo rezultate onoga što je naša lokalna politika isporučila zajedno s građanima. Zbog svega toga sam siguran da će IDS nastaviti udarati ritam razvoju Istre!