Slučaj Bandićeva pogreba

Policija prijavila odgovorne za nepoštovanje mjera: ‘Pavičić Vukičević i Zagrebački holding svjesno su širili zarazu’

Vanja Vesić

Foto Josip Regovic/PIXSELL

Foto Josip Regovic/PIXSELL

Inspekcija civilne zaštite je utvrdila da je Grad Zagreb bio svjestan prekršaja i unaprijed se pripremao za masovnost. Sudu će biti podnesen optužni prijedlog protiv Grada Zagreba te odgovorne osobe Jelene Pavičić Vukičević kao i protiv voditelja Gradskih groblja Roka GrujeZAGREB – Zbog svjesnog kršenja epidemioloških mjera 3. ožujka na sprovodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića protiv organizatora Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga – Gradskih groblja podnesene su prekršajne prijave zbog širenja zaraze COVID-19, potvrdili su nam iz MUP-a i Ravnateljstva civilne zaštite. Slijedom toga, zagrebačkom sudu bit će podneseni optužni prijedlog protiv pravne osobe Grada Zagreba, te odgovorne osobe, u ovom slučaju vršiteljice dužnosti gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević kao organizatora. Ravnateljstvo civilne zaštite podnijelo je dvije prekršajne prijave – 20 tisuća kuna morat će platiti Zagrebački holding (ZGH) kao pravna osoba, a 10 tisuća kuna kazne v. d. voditelja Gradskih groblja Roko Gruja kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, odnosno privremeni šef gradske tvrtke u sklopu Zagrebačkog holdinga.


Očigledan prekršaj


Kršenje mjere bilo je očigledno čim su objavljene prve snimke pogreba na Mirogoju s preko tisuću okupljenih, među kojima je bilo i poprilično političara, iako je po epidemiološkim mjerama na ispraćajima pokojnika dopušteno prisustvo najviše 25 osoba. Inspekcija civilne zaštite je utvrdila da je Grad Zagreb bio svjestan prekršaja i unaprijed se pripremao za masovnost i time bio svjestan i pripremljen za kršenje epidemioloških mjera – organizirali su 300 COVID-redara, pripremili podjelu 4000 zaštitnih maski i na litre dezinfekcijske tekućine. Očekivano, javnost je proteklih dana protestirala zbog dvostrukih mjerila za tzv. obične ljude i licemjerja političke i ine elite koja je svojim prisustvom sudjelovala u kršenju mjera.


Brojne nepoznanice


Sergij Ivanović ima službenu adresu u Dubaiju, bio je savjetnik Mohameda Alabara, vlasnika Eagle Hillsa koji je trebao investirati u Zagrebački Manhattan na površini od milijun i 165 tisuća četvornih metara. Podsjećamo, megalomanski projekt koji je doživio osudu urbanista, arhitekata, ali i šire javnosti zaustavljen je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. To je tek jedan u nizu propalih projekata pokojnog gradonačelnika iza kojih se krilo puno nepoznanica. Nažalost, čini se i da smrt Milana Bandića kao javne osobe nije mogla proći bez nejasnoća i naknadnih pitanja.
Istovremeno ta ista javnost još uvijek nije dobila nedvosmislene odgovore oko okolnosti i mjesta smrti dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika za kojeg je službeno rečeno da je preminuo od srčanog udara u gostima kod prijatelja, poduzetnika Sergija Ivanovića u noći s 27. na 28. veljače. Podsjećamo, prema prvoj verziji, njegov suradnik i liječnik Gzim Redžepi izjavio je medijima da je Bandića nakon što mu je pozlilo u Ivanovićevoj vili krenuo reanimirati, osobno pozvao Hitnu pomoć, uz to posvjedočivši da su kola s liječnicima brzo došla. No, prije nekoliko dana sam ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić izjavio je da ga je najprije nazvao Bandićev prijatelj nakon čega je on kao šef Zavoda nazvao dispečerski centar da upute vozila Hitne pomoći. Rašić u njihovom postupku nije primijetio ništa neobično tvrdeći da neizravnih poziva ima po četiri-pet puta dnevno, bilo da zovu njega, njegovu zamjenicu ili predstojnika nekog ureda. Nije dobio nikakav posebni tretman, zovu nas direktno i za obične građane, ali i za ljude na položajima, uvjeravao je Rašić medije ne problematizirajući dragocjeno vrijeme potrebno od poziva do dolaska Hitne pomoći. Osim nove pojedinosti da nisu direktno nazvali Hitnu pomoć 194 ili 112 nego šefa Nastavnog zavoda još je jedna nedosljednost u izjavama.


Odgovorna osoba - Jelena Pavičić Vukičević / Foto Goran STANZL/PIXSELL

Odgovorna osoba – Jelena Pavičić Vukičević / Foto Goran STANZL/PIXSELL


 


Gdje je preminuo


Novi je detalj da je ravnatelja Rašića nazvao Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i također suradnik pokojnog gradonačelnika koji se uopće nije spominjao kao sudionik druženja. Zašto je Redžepi govorio drukčije tim više tvrdeći da je krenuo reanimirati Bandića, ostalo je nejasno, kao i tko je sve te večeri bio u društvu s Bandićem. Redžepi je ispričao da su samo on i gradonačelnik bili kod poduzetnika Sergija Ivanovića, a Ivanović je potvrdio medijima da je gradonačelnik doista preminuo u njegovoj kući. No, toj cijeloj misteriji dodatno je stavljen naglasak da su kobne večeri kola Hitne pomoći uočena ispred obližnjeg stana Bandićeve mlade suradnice Natalije Price s kojom se pokojni gradonačelnik družio i izvan radnog vremena, u šetnjama po zlatarnicama i trgovinama krznom. Ona je koristila stan u Ulici I. Vidovčica udaljen nekoliko minuta vožnje od Ivanovićeve kuće. Susjedi su novinarima rekli da je Prica u tom stanu boravila od ljeta prošle godine, a da isti glasi na zagrebačku odvjetnicu Maju Čuljak, koja je pak u poslovnim i privatnim odnosima sa Sergijem Ivanovićem dijeleći i partnerstvo u jednoj od tvrtki. Odnosi pak pokojnog Bandića i Ivanovića vežu se s propalim projektom »zagrebački Manhattan«, neuspjelim planom gradnje mreže poslovnih nebodera uz Savu na mjestu Hipodroma novcima investitora iz Dubaija.