Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ivana Pavić Šimetin: Kad je cjepivo na raspolaganju, teže je donositi strože mjere

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je i da im je prošle godine bilo lakše donositi strože mjere, nego ove kad je cjepivo dostupno i kad se već mjesecima svatko tko god želi može cijepiti, može birati cjepivo Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je u srijedu da su brojke novozaraženih velike, ali i dodala kako je sada, kad je na raspolaganju cjepivo, teže donositi strože mjere.


Hrvatska je, rekla je, samo u posljednjih mjesec dana imala 47 tisuća novooboljelih.


“Možemo očekivati da od ovih četiri i pol tisuće ljudi koji su novooboljeli, 45 premine u razdoblju ispred nas, kroz sljedećih, mjesec, dva ili tri”, rekla je Pavić-Šimetin za Dnevnik RTL-a komentirajući današnje brojke novooboljelih te dodala kako je to “izrazito zabrinjavajuće”, a brojke velike, ali i da je donekle utješno to što je u ranije, u drugom valu, smrtnost bila duplo veća.
To govori u prilog cijepljenja, smanjenje smrtnosti je ipak posljedica cijepljenja, a pogotovo cijepljenja starijih građana i građana s kroničnim bolestima, dodala je.


Cjepivo je svima na raspolaganju, a tu su i dalje druge mjere koje smo, rekla je, naučili iz prethodnih valova  – da se mora nositi maska, ne izlaziti puno iz kuće, družiti se s poznatim ljudima.


Zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je i da im je prošle godine bilo lakše donositi strože mjere, nego ove kad je cjepivo dostupno i kad se već mjesecima svatko tko god želi može cijepiti, može birati cjepivo.


“I onda prema građanima koji su to napravili, taj iskorak za sve nas zajedno i za sebe, trebamo na neki način isto biti i fer i podržati ih i onda pokušati imati nekakav suživot bez tih jako strogih mjera”, rekla je i dodala kako će doprinos tome biti i nastava online slijedećeg tjedna kad će se i školarci manje kretati i manje ulazili u kontakt pa bi to moglo pridonijeti.


Ali, ponovila je, najvažnije je da se cijepljenje, da se nosi maska, održava higijena ruku i da se drži distanca.


“S obzirom na to da su ionako praznici prva tri dana onda četvrtak i petak nije možda tako prevelika žrtva, a da se dobije da su učenici devet dana ipak kod kuće, da nisu u prometu, da se ne okupljaju. Jedino je važno da oni paze na to kako će se ponašati kod kuće, da se ne druže puno”, zaključila je i dodala kako je škola od esencijalnog značenja za sve nas.


Podsjetila je i na pravilo Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem se  škole zadnje zatvaraju, prve otvaraju pa će se toga i držati.