HZJZ

Pavić Šimetin: Dijete koje je primilo drugu dozu bit će oslobođeno samoizolacije

Hina

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

"Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena", rekla je Pavić Šimetin Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin najavila je nove mjere zbog rasta broja zaraženih koronavirusom među djecom rekavši kako će svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva biti oslobođeno samoizolacije kao i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom.


“Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena”, rekla je Pavić Šimetin u ponedjeljak za RTL Danas.


Napomenula je i kako će preporuke o samoizolaciji učenika koji su cijepljeni biti objavljene danas ili sutra.
Navela je kako je trenutno covid pozitivno nešto manje od 16.000 djece. Oko 3000 ih otpada na djecu predškolske dobi dok su 13.000 djeca koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji.


Kaže i kako broj covid pozitivne djece raste, u prva tri tjedna ove godine zaraženo ih je 25.324, dok je prošle godine trebalo skoro 10 mjeseci da se zarazi toliko djece.


Svaki treći srednjoškolac cijepljen i neće morati u samoizolaciju


“Ove nove mjere će najviše značiti našim srednjoškolcima jer je njih u dobi od 15 do 19 godina 30 posto cijepljeno”, rekla je Pavić Šimetin i dodala da je svaki treći srednjoškolac cijepljen te neće morati u samoizolaciju.


U nižim dobnim skupinama od 12 do 15 godina cijepljeno je oko šest posto djece, a u dobi od 5 do 11 godina je oko 900 djece cijepljeno.


“Među odraslima nemamo veliki odaziv na cijepljenje pa prema tome ne može se očekivati ni veliki odaziv djece”, rekla je dodavši da se novim mjerama želi potaknuti i roditelje da cijepe svoju djecu “naravno dobrovoljno i ostat će dobrovoljno”.