Konferencija u Opatiji

Paladina kaže da se obnova mora ubrzati, uskoro odluka o ublažavanju cijena građevinskog materijala

Vladimir Mrvoš

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Cilj je da do kraja ljeta ili početka jeseni imamo 200 do 300 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata, da proces obnove započne u svim oblicima, kaže PaladinaOPATIJA – Gotovo 1500 inženjera građevinarstva okupilo se u četvrtak u hotelu Ambasador, gdje će se do 11. lipnja održati 16. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva. U sklopu ovog najznačajnijeg i u posljednjih pet godina najvećeg godišnjeg okupljanja u graditeljstvu, u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), 11. put su dodijeljene i godišnje nagrade za izvrsnost u graditeljstvu – Kolos 2022.


Ovogodišnja konferencija uz uobičajene stručne teme posvećena je javnoj nabavi, rastu cijena i poremećaju tržišta u građevinarstvu te obnovi od potresa.


Na okruglom stolu prvog dana konferencije, pod nazivom “Hoće li građevinarstvo preživjeti sporu javnu nabavu i rast cijena” sugovornici, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, Zlatko Jurčec, predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza, Mirko Habijanec, predsjednik uprave Radnik d.d., Drago Kamenski, prokurist uprave Kamgrad d.o.o i Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, pokušali su dati odgovor na to goruće pitanje koje muči građevinare.


Foto galerija: Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva Foto: Vedran Karuza
Kada je riječ o procesu obnove potresom pogođenih područja ministar Paladina kaže da se mora ubrzati, a očekuje da do kraja ljeta bude otvoreno 200 do 300 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata.


– Posve je neupitno da nismo zadovoljni onime što smo do sada napravili, da smo morali više i da proces moramo ubrzati, rekao je Paladina i ustvrdio da je, puno napravljeno u nekonstrukcijskom dijelu obnove jer je 5000 objekata u određenom dijelu nekonstrukcijske obnove već obnovljeno.


Po njegovoj procjeni to je gotovo trećina onoga za što trenutno očekujemo da treba obnoviti, dodavši kako to nije malo.


– Svjestan sam da građani i javnost sada sagledavaju ponajprije dinamiku konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata. Prije nekoliko mjeseci, kada sam započeo mandat, imali smo svega nekoliko gradilišta, a sada ih je nekoliko desetaka. Sada radimo sve korake koje smo najavili i vjerujem da će se tako i dogoditi, kazao je Paladina, koji je učestvovao i u okruglom stolu na temu “Izazovi u postupcima nabave sudionika u obnovi zgrada oštećenih potresom”, na kojem su uz njega sudjelovali Nina Dražin Lovrec, Snežana Penović, Dragan Kovač, Krešimir Mikolić, Ivan Vuković.


Na seminarima teme su bile vezane uz novine koje donosi Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji, bilo je riječi o Informacijskom sustavu prostornog uređenja – ISPU, eGrađevinskom dnevniku i Geotehničkim konstrukcijama. Kada je riječ o stručnim temama govorilo se o poboljšanju tla primjenom šljunčanih stupnjaka za potrebe temeljenja trgovačkog centra, temeljenju obnovljenih mostova u Ninu i sportske dvorane “Zeleni brijeg” u Sisku na zabijenim AB pilotima, o podmorskim iskopima i temeljenja kod izgradnje LNG terminala, o tunelu Podmurvice, odnosno izgradnji u urbanoj sredini, te o geotehničkim radovima u sklopu modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, odnosno o izgradnji postrojenja za obradu teškog ostatka DCU i iskopu druge cijevi tunela Učka.


Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak da će ministarstvo predložiti, a očekuje Vlada sljedeći tjedan i donijeti zaključak o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala i povećanja ugovorenih cijena radova.


Paladina je to izjavio nakon otvaranja 16. dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG).


Na pitanje hoće li građevinarstvo preživjeti sporu javnu nabavu i rast cijena, koje je bilo i tema prvog dana skupa, Paladina je odgovorio da se razgovaralo o povećanju cijena materijala, proizvoda i energenata te, posljedično, povećanju ugovorenih cijena radova.


Naglasio je da su u ministarstvu, nastavno na sve napore koji su napravljeni u drugim ministarstvima i međuresornoj radnoj skupini, pripremili i predložit će Vladi novi zaključak za ublažavanje tih posljedica.


Paladina vjeruje da će taj zaključak biti donesen na Vladi sljedećeg tjedna i da će biti podloga kako bi javni naručitelji priznali razlike u cijenama u skladu sa zakonskim okvirom, Zakonom o obveznim odnosnim i Zakonom o javnoj nabavi.


Vjerujem da će, nakon donošenja tog zaključka te s donošenjem metodologije od strane našeg ministarstva, javni naručitelji jako brzo realizirati to priznanje razlike u cijeni, što će biti veliko olakšanje izvođačima, rekao je.


Na pitanje o nedostatku radne snage u građevinastvu, Paladina je odgovorio da takva situacija nije samo u Hrvatskoj, nego i u većini europskih zemalja.


Sada se veliki dio tog problema rješava uvozom radne snage pa smatra kako se ne može očekivati da će se išta drugačije događati u narednom razdoblju.


Rekao je da iznos investicija i natječaja nikada nije bio veći, što se tiče projekata financiranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a, stare omotnice i višegodišnjeg programa 2021.-2027 te državog proračuna.


Činjenica da se toliko građevinskih projekta realizira govori o tome da kapaciteta ima, istaknuo je.


Govoreći o plaćama, naglasio je da je to stvar tržišta, građevinskih tvrtki i radnika te da se na to ne može puno ostvrtati.


Ipak, čimi mu se da u posljednje vrijeme ima dosta primjera da se naši radnici vraćaju iz inozemstva, upravo s obzirom na povećanje plaća, a nada se da će se taj proces, ako plaće budu rasle, još ubrzati.


Predsjednica HKIG-a Nina Dražin Lovrec smatra da problem povećanja cijena treba sveobuhvatno promatrati, sagledati cijeli graditeljski sektor i sve sudionike u procesu gradnje.


Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva održavaju se u Opatiji od 9. do 11. lipnja, a na skupu će sudjelovati gotovo 1500 inženjera građevinarstva. (H)