Slovenija

Pahor bi danas mogao Janeza Janšu predložiti za mandatara

Hina

Reuters

ReutersSlovenski predsjednik Borut Pahor danas će se, prema najavama, sastati s predsjednikom Slovenske demokratske stranke (SDS), Janezom Janšom, te ga parlamentu najvjerojatnije predložiti kao mandatara za sastav nove vlade.


Ulazak vladu koju bi vodio Janša, odnosno koalicijski sporazum o njihovoj budućoj suradnji, kasno sinoć potvrdili su najviša tijela četiriju stranaka koje su o tome pregovarale zadnjih tjedana.Zato se očekuje da će Pahor kao predsjednik države nakon sastanka s Janšom objaviti svoju odluku i predložiti ga parlamentu za predsjednika buduće vlade.

Novu vladajuću većinu koja ima 48 zastupnika u 90-članom parlamentu uz Janšin SDS čine još i Stranka modernog centra (SMC), kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI), te Demokratska stranka umirovljenika.


Predsjednik Pahor odluku o tome koga kandidira za predsjednika buduće vlade mora parlamentu poslati do petka, o čemu bi po nekim najavama zastupnici mogli odlučivati idućeg utorka na redovnoj sjednici.
Glasovanje o mandataru za sastav nove vlade u slučaju pada ili ostavke prethodne je tajno, a izabran je ako dobije natpolovičnu većinu svih zastupnika.


Nakon toga potvrđeni mandatar i stranke koje okuplja sastavljaju novu vladu, o čemu parlament u nastavku opet odlučuje većinom glasova.


Vlada na odlasku u međuvremenu do potvrde nove obavlja tehničke poslove.


Kako prenose slovenski mediji, vjeruje se da bi Janša kao mandatar mogao dobiti oko 50 glasova ili kojega više jer se računa da će ga podržati i dva manjinska zastupnika, predstavnici talijanske i mađarske manjinske zajednice.