Pregled poraženih

Ovo su najveći gubitnici minulih lokalnih izbora

Damir Kundić

Arhiva NL

Arhiva NL

IDS je po prvi put izgubio Pulu i to s priličnom razlikom. Nezavisni Filip Zoričić tamo je uvjerljivo porazio IDS-ovu Elenu Puh Belci, donedavnu Miletićevu zamjenicuDefinitivno najveće iznenađenje drugog kruga upravo minulih lokalnih izbora je situacija u Istri. Istarska županija ostala je, doduše, u rukama IDS-a, ali doslovno za prsa – bitku za fotelju župana odlučila su, slovima i brojkom, 54 (pedeset i četiri) glasa, za koliko je donedavni pulski gradonačelnik Boris Miletić dobio više od SDP-ovog Danijela Ferića.


Nije tema ovog teksta, ali toliko o onoj nebrojeno puta ponavljanoj mantri kako pojedini glas nije presudan. Jedan možda nije, ali samo malo više od toga definitivno – može biti.


IDS je, međutim, po prvi put izgubio Pulu i to s priličnom razlikom. Nezavisni Filip Zoričić tamo je uvjerljivo porazio IDS-ovu Elenu Puh Belci, donedavnu Miletićevu zamjenicu. Donedavno neprikosnoveni vladari Istre poraženi su i u još nekim “strateški” bitnim gradovima – prvi put nakon 1993. izgubili su Pazin, kojeg preuzima Suzana Jašić iz Možemo!. Već su ranije ispustili i Buzet, gdje nisu ni imali kandidata u drugom krugu, a poraz im dodatno podcrtava činjenica da u fotelju gradonačelnika tamo sjeda upravo IDS-ov disident Damir Kajin.
U pregledu gubitnika izbora treba svakako istaknuti Radimira Čačića, koji je za gotovo dvije tisuće glasova od HDZ-ovog Anđelka Stričaka izgubio Varaždinsku županiju. Spominjući Čačića, treba se nakratko preseliti i u Sisačko-moslavačku županiju gdje su reformisti doživjeli još jedan poraz – poziciju gradonačelnika Petrinje izgubio je, i to dosta uvjerljivo, njihov Darinko Dumbović.


Dosadašnji gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok izgubio je za manje od 200 glasova, SDP-ov Neven Bosilj dobio je 8249 glasova ili 50,52 posto, a dosadašnji gradonačelnik Ivan Čehok 8080 glasova, odnosno 49,48 posto.


SDP-ov Neven Bosilj novi je gradonačelnik Varaždina nakon što je u drugom krugu izbora dobio 8249 glasova ili 50,52 posto, a dosadašnji gradonačelnik Ivan Čehok 8080 glasova, odnosno 49,48 posto.


Istovjetno Čačiću prošao je i još jedan bivši ministar, Damir Bajs, koji je prvi put na funkciju župana izabran još 2000. godine. Sada je, pak, pometen s preko pet tisuća glasova razlike u korist HDZ-ovog Marka Marušića.


Nisku bivših ministara, koji se opraštaju od županske funkcije zaključuje Darko Milinović u Lici. Ličko-senjska županija se kroz lik i djelo Ernesta Petryja vraća u ruke HDZ-a., koji je osvojio približno dvije tisuće glasova više od Milinovića.


Težak poraz doživio je i vječni šibensko-kninski župan, HDZ-ovac Goran Pauk, inače, političar poznat po teško shvatljivoj samohvali da je tijekom svojih mandata uljebio na desetke ljudi. Njega je u drugom krugu doslovno “razbio” dojučerašnji kninski gradonačelnik, nezavisni Marko Jelić.


Andrej Plenković večeras se još jednom pohvalio uvjerljivom zbirnom pobjedom, ali osim Šibensko-kninske županije, slavljeničku sliku mu dodatno nagriza poraz kojeg je HDZ doživio u Splitu, gdje je u proteklom mandatu imao vlast. Osebujnog ravnatelja lokalne Lučke uprave Vicu Mihanovića, kojeg su tijekom kampanje ponajviše označili sumnjivi doktorat s Ekonomskog fakulteta, te uporno odbijanje da pokaže znanje engleskog jezika, tamo je s osam i pol tisuća glasova porazio Ivica Puljak iz stranke Centar.


Rijeka i Primorsko-goranska županija i dosad su bile u rukama SDP-a, pa nezavisni Davor Štimac i HDZ-ov Gari Cappelli nisu pravi primjeri za one koje u ovom tekstu nazivamo gubitnicima izbora. No to na lokalnoj razini svakako jest Ivo Dujmić, koji nakon puna tri mandata gubi Opatiju, gdje ga je porazio SDP-ov Fernando Kirigin. Isto je u Puntu prošao SDP-ov Marinko Žic, koji nakon dva mandata, fotelju prepušta nezavisnom Danielu Strčiću.


Pregled gubitnika izbora nemoguće je ipak ne zaključiti Miroslavom Škorom i njegovim Domovinskim pokretom. Ne toliko zbog toga jer je itko očekivao da pjevač na trenutnom radnom mjestu u politici ima ikakve realne šanse protiv Tomaševića, koliko zbog činjenice da su Zagrepčani danas u komadiće razbili nesumnjivo najprljaviju kampanju u novijoj hrvatskoj povijesti. Onu Škorinu.