Borba protiv širenja zaraze

Ovo su mjere koje bi od ponedjeljka mogle biti na snazi: Na svadbama dozvoljeno do 25 osoba, alkohol u ugostiteljskim objektima neće biti zabranjen

P. N.

foto: REUTERS/Nacho Doce

foto: REUTERS/Nacho Doce

Govoreći o bolničkim kapacitetima, u narednih će se nekoliko dana, objavljuje Jutarnji, u zdravstenu funkciju staviti zagrebačka Arena. Tamo će biti alternativni smještaj za pozitivne na koronavirus.Premijer Andrej Plenković najavio da je da će u Hrvatskoj već od ponedjeljka biti na snazi nove mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom. One će, rekao je Plenković, “ići na smanjivanje broja ljudi koji su bili dozvoljeni na javnim okupljanjima, te mjere koje će spriječiti situacije u kojima će se smanjiti mogućnost širenja virusa”.


Detalje o novim mjerama doznali su novinari Jutarnjeg lista, a mjere se, objavljuju, tiču kapaciteta bolnica, okupljanja i novih pravila za izolaciju.


Govoreći o bolničkim kapacitetima, u narednih će se nekoliko dana, objavljuje Jutarnji, u zdravstenu funkciju staviti zagrebačka Arena. Tamo će biti alternativni smještaj za pozitivne na koronavirus.
Okupljanja na javnim događajima, najavljuje se, bit će ograničena na maksimalno pedeset ljudi, dok će na svadbama biti dozvoljeno okupljanje do 25 osoba.


Zabrane točenja alkohola u kafićima neće biti, iako se o tome spekuliralo u javnosti. Zabrana porodaje alkohola bit će donesena za benzinske crpške koje rade cijelu noć.


Neće biti niti zatvaranja škola, no razmatra se, navodi Jutarnji, promjena pravila za samoizolaciju djece. Danas je procedura takva da u slučaju da se u razredu pojavi jedno zaraženo dijete cijeli razred ide u samoizolaciju. Novi je prijedlog da se u samoizolaciu šalje samo najuži krug kolega zaraženog učenika ili učenice.